Реклама / Ads
2| 2741 |08.06.2023 НОВИНИ

Министър Калин Стоянов: Получихме потвърждение от ЕК да ни бъдат отпуснати 45 милиона евро

.
Източник: личен архив
Получихме потвърждение от Европейската комисия, че е взето решение да ни бъдат отпуснати 45 милиона евро.

Тези средства ще бъдат разходвани за техническо обезпечаване на държавната ни граница, високопроходими автомобили и заплащане на граничните служители. Това заяви пред журналисти в Люксембург вътрешният министър Калин Стоянов.

 

Той благодари на Комисията, но подчерта, че страната ни ще продължи да търси финансова помощ за справянето с нелегалната миграция, съобщават от пресцентъра на МВР.

 

“Моето присъствие днес тук, само два дни след встъпването в длъжност, не е случайно. То дава знак, че правителството е ангажирано с европейската интеграция и приемането на България в Шенген”, заяви още Стоянов. Министърът беше категоричен, че той и целият кабинет работят активно страната ни да бъде част от Шенген до края на годината. 

 

Министър Калин Стоянов е в Люксембург, където участва в Съвет “Правосъдие и вътрешни работи”. Основни теми днес са Пактът за миграция и убежище, обсъждане на функционирането на Шенгенското пространство, както и борбата с тероризма.

 

“България винаги е подкрепяла бързото финализиране на реформата в областта на убежището и остава ангажирана с тази цел. Вярваме, че новата система за убежище следва да предостави всеобхватен и структуриран общ европейски отговор като същевременно гарантира баланс между солидарността и отговорността.

 

И най-важното, не трябва да натоварва допълнително държавите на предна линия, които вече поемат тежестта по защита на границите”, заяви министър Стоянов по време на обсъждането на Пакта.

 

Той допълни, че солидарността следва да обхваща и ситуации, които представляват потенциални миграционни предизвикателства.

 

При обсъждането на функционирането на Шенгенското пространство министър Стоянов подчерта, че страната ни оценява високо последователното приоритизиране на темата за присъединяването на България и Румъния към Шенген преди края на 2023 г.

 

“За нас това е изключително важен въпрос, свързан с правилното функциониране на Шенген. Благодарим и на Председателството, че добави този приоритет. Уверени сме, че до края на настоящата година Съветът ще вземе решение за присъединяването на двете страни към Шенген. България работи изключително активно за подпомагане вземането на това решение, като допринася за управлението на външните граници, борбата с вторичните движения, участва в засиленото полицейско сътрудничество в борбата с контрабандата на мигранти и прилага допълнителни мерки за повишаване на връщанията.”

 

Българският вътрешен министър допълни, че приемането на България и Румъния в Шенген ще изпрати така необходимия сигнал до всички граждани на ЕС, че Шенген остава устойчив и функциониращ, независим от предизвикателствата, пред които е поставен.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3576 |08.06.2023 Регионалният министър Андрей Цеков ”отряза главата” на пътната агенция . 2| 2741 |08.06.2023 Министър-председателят акад. Николай Денков назначи нов зам.-образователен министър . 1| 2728 |08.06.2023 Министърът на икономиката разпореди проверка по казуса с Пловдивския панаир . 9| 3630 |07.06.2023 Министър Славов внася във ВСС точката за предсрочното освобождаване на Иван Гешев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads