Реклама / Ads
7| 3017 |02.02.2022 НОВИНИ

Министър Лорер: Въпреки замръзналите отношения България е желаният инвеститор в РСМ

.
Даниел Лорер Източник: стопкадър, bTV
”Дълговете, които теглим, са за наваксване, те са закъснели. Ние сме закъснели с 10 години да инвестираме. Новият бюджет е на растежа, това е, което искаме за българската икономика. Няма растеж без инвестиции, с икономии не се расте - видяхме го в последните 10 години От този външен дълг парите отиват за инвестиции в България - инфраструктура, за социални и здравни програми, за да можем да караме по европейски пътища, за да не се случват постоянно тези зловещи картини.”
 

Това заяви министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер в предаването "Лице в Лице" по bTV.

 

Относно енергийната криза министърът заяви: "Никой в България не е забравен - на всяко заседание гледаме как да адресираме тази криза. Нашето послание към общините е те да разберат, че разходването на средства ще става заедно с контрол. Никой няма да остане със загасени лампи, защото АДФИ е намерил 200 липсващи лева."

 

"Още от първия ден, откакто сме на власт казвахме, че нашето здравеопазване е трагично, нашите болници са в окаяно състояние, продължителността на живота е най-ниската в Европа. Това е едно тежко наследство. Ето, министър Сербезова веднага назначи проверка, а премиерът наблюдава случая във Враца. Трябва да се промени начинът, по който се управляват болниците, трябва да има стимули медицинските кадри да останат у нас. Бюджет 2022 г. работи и в тази посока. Създаването на детска болница е част от него", допълни Лорер.

 

Запитан за РСМ и думите на президента Радев, че посещението на премиера Кирил Петко е било "прибързано", министърът отговори: "Нашите посещения в Северна Македония не са прибързани, те са много закъснели. Ние намерихме диалога с тях в точка на замръзване - образно казано се замеряме с камъни през границата. Не си говорим, два добри съседа, които не говорят помежду си. Моето посещение се случи точно по програмата, която бяхме изградили за преговори, в него нямаше нищо изненадващо, нито по това кой да го води, тъй като председателството беше уговорено дни преди това. Графикът ни за постигане на резултати е много интензивен. Националният интерес диктува и да сме заобиколени от богати и социално справедливи съседи",

 

"Македонските институции са създадени подобно на нашите. Колегите са изключително заинтересовани от икономическия диалог", каза той.

 

От думите му става ясно, че е всъщност България е "голямата икономика" в Северна Македония и определи държавата ни като "желания инвеститор", въпреки "замръзналите" отношения между двете страни.

 

"Цената на газа касае всички. Много решения са се вземали в ущърб на гражданите. Изненадват ни реакциите защо това се случва. КЕВР е обект на анализ, ръководството се сменя, защото и неговите решения не са били в интерес на гражданите. Нашата програма за борба с корупцията придобива вид", каза още министърът на иновациите.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 2944 |02.02.2022 Министърът на енергетиката: Нито една община не се е обърнала с искане за помощ отвъд компенсациите . 3| 2812 |02.02.2022 Земеделският министър дава ”Напоителни системи” на МВР и ДАНС . 21| 3067 |02.02.2022 От ПП ”Възраждане” поискаха оставката на здравния министър Сербезова заради случая във Враца . 3| 3729 |01.02.2022 Екоминистър Сандов връща екооценката на завода за горене на отпадъци на Румен Гайтански - Вълка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads