Реклама / Ads
3| 2929 |22.04.2023 НОВИНИ

Министър Пулев: Създаваме цяла екосистема от индустриални зони

.
Източник: личен архив
Усилията на Министерството на иновациите и растежа (МИР) са съсредоточени върху създаването на цяла екосистема от индустриални зони, които да отговарят на всички международни критерии и добри практики.
 

Това заяви служебният министър на иновациите и растежа Александър Пулев на работна среща с посланиците на държавите от Европейския съюз (ЕС) и Западните Балкани, по инициатива на шведското председателство на ЕС.

 

Българското правителство бе представено на срещата от служебния вицепремиер и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев, както и от служебния министър на енергетиката Росен Христов.

 

Пулев подчерта, че МИР работи активно за демократизиране на управлението на европейските средства и за изготвянето на последователна стратегия за привличане на чуждестранни инвестиции.

 

По време на работната закуска с посланиците Пулев съобщи, че МИР разработва Водородната пътна карта на България, която следва да се приеме от Министерския съвет. Тя е с фокус „зелен" водород, за да отвори иновативен сегмент, който е силно перспективен и ще отключи редица инвестиционни възможности.

 

Предстоят значими инвестиции във въглеродно неутрални индустриални паркове. До седмици се отваря пета процедура по Плана за възстановяване към МИР, която е за развитие именно на индустриални зони и паркове, добави Пулев.

 

По думите му безвъзмездната помощ по нея е от 1 до 40 млн. лв. на проект, като се създават предпоставки, за да привличане на стратегически чуждестранни партньори.

Той изтъкна, че с Решение на Министерския съвет от април 2023 г. у нас се обособява и първата специализирана икономическа зона у нас  – зона „Доброславци“.

 

„Тя е само на 15 км от София, близо до работна сила, подходяща за чисто и зелено производство, за да отговаря на най-високите стандарти на чуждестранните инвеститори. Икономическата зона ще е специализирана в автомобилостроенето, което е най-бързо растящият сектор в икономиката ни и дава над 10% от БВП“, каза Пулев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2716 |21.04.2023 Министър Пулев похвали икономическа зона „Доброславци” на китайския посланик . 1| 2654 |21.04.2023 Севернокорейска министърка: Ще продължим да укрепваме военните си сили . 3| 3034 |21.04.2023 Зам.-министър Модева: Туристите искат да преживеят „пълен културен шок“ . 5| 2594 |21.04.2023 Германският министър на отбраната: Влизането на Украйна в НАТО не е на дневен ред

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads