Реклама / Ads
3| 2469 |27.02.2024 НОВИНИ

Министър Стойчева: Предстои създаването на Космическа агенция у нас

.
Министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева Източник: Министерство на иновациите и растежа
Предстои да бъде реализирана инициатива за сформиране на Космическа агенция у нас, каза вчера във Варна министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева. Тя уточни, че се надява проектът да стане факт още през настоящата година, като към агенцията да бъдат привлечени водещи компании и образователни институции. По думите на Стойчева Министерството на иновациите и растежа е координиращ орган по политиките за космоса у нас, както и по създаването на новата структура.
 

Министър Стойчева бе сред гостите на откриването на новата високотехнологична лаборатория по космически технологии във Висшето военноморско училище във Варна.





Оборудването ѝ е осигурено от компанията „ЕндуроСат“ ЕАД. Стойчева каза още, че чрез програмата за наука и бизнес, чийто бюджет е над 2,1 милиарда лева, министерството ще насърчава точно такъв тип съвместни проекти и комерсиализацията на научната и развойна дейност в продукти и услуги на български компании.

 

Директорът на компанията Райчо Райчев посочи, че до момента с такава е разполагал само Софийският университет. Лабораторията във Варна е значително по-голяма и в нея могат да се обучават едновременно до 50 души. Тя разполага включително с настолен сателит с цялата необходима авионика, както и със софтуер за оперативен контрол, който позволява да се следят данни на живо.

 

Райчев допълни, че в лабораторията ще се обучават приетите по новата магистърска програма на ВВМУ по космически инженеринг и технологии, която ще стартира през октомври тази година. Освен модерната техника, компанията е осигурила на Морската академия и наземни станции, които могат да комуникират със сателити в нискоземна орбита. По думите на Райчев в лабораторията ще се работи с данни от сателити на фирмата. Компанията вече подготвя списък с международни експерти, които да идват във Варна като лектори по магистърската програма. Освен това нейни инженери, създатели на технологиите, ще се занимават с упражненията на студентите.

 

Предстои с аналогични лаборатории да разполагат и Висшето военновъздушно училище, както и Техническият университет в София.





Контраадмирал Михайлов коментира, че създаването на лабораторията е огромна крачка напред за Военноморските сили. По думите му възможностите за наблюдение вече ще бъдат в съвсем различно измерение, а данните ще могат да се ползват в много широк спектър от задачи. От изключително значение е, че лабораторията позволява подготовката на собствени кадри, изграждането на способности за анализ на това, което се наблюдава, както и за планиране на мисии, допълни Михайлов.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3950 |27.02.2024 ISW: Русия подготвя нова офанзива, Европа обсъжда повече военна помощ за Украйна . 0| 2433 |27.02.2024 Близо 20% увеличение при активите на пенсионните фондове у нас . 1| 2585 |27.02.2024 Държавната "Терем" подписа меморандум за сътрудничество с Украинската компания за военнозащитна продукция . 0| 2384 |27.02.2024 СОС заседава извънредно заради санирането

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads