Реклама / Ads
4| 13781 |19.07.2023 НОВИНИ

Министър Цоков: Заплатите на учителите може да се увеличат и още

.
Източник: БГНЕС
"Заплатите на учителите може да се увеличат и още. Това е застъпено и в следващия бюджет за догодина. Важното в случая е, че към професията се насочват все повече млади хора".

Това заяви в ефира на Нова телевизия министърът на образованието Галин Цоков.

 

Той коментира и решението да се изтеглят изпитите след седми клас със седмица напред през новата учебна година:

 

Тази седмица няма да промени кардинално ситуацията. Но в разговори с организации на директори и учителски синдикати – получихме мнения, че е важно в края на учебната година, учениците да имат малко повече време за подготовка. Защо не и за целенасочена подготовка за целенасочено явяване на тестово изпитване. Както и другите умения – това да се решават правилно и добре тестове също е умение, което трябва да се изгражда у учениците. Тази седмица ще облекчи и стреса и напрежението при учителите и директорите с оглед на подготовката и разделянето на изпитите в различни дни за седми и десети клас. 

 

Цоков подчерта, че външното оценяване след десети клас няма да е в неучебни дни. „Изпитът ще е от 8:30 до 10:00 часа, а след това учебният процес ще продължи. Както е при НВО за четвърти клас”, уточни той.

 

Минимум три текущи оценки ще са необходими вече за оформяне на срочна оценка по предмети, които се изучават по четири часа седмично. До сега бяха нужни четири, подчерта министърът. По думите му така учителите ще получат по-добра възможност за оценяване. 

 

Министърът коментира и подготовката по математика и БЕЛ след седми клас с оглед на факта, че тези оценки са необходими за прием в така наречените „елитни гимназии”. „Има една специфика в България, че изпитите след седми клас от една страна са външно оценяване, а от друга – са оценки и за прием в гимназия. Това е може би един важен и интересен проблем за нашето образование. Според доклади на външни организации посочват, че ние няма да можем да осигуряваме качествено образование на всяка дете, ако продължаваме по този начин да правим изпити за „елитни гимназии”, подчерта Цоков.

 

И допълни: „Затова искаме и една седмица повече децата да учат редовната учебна програма. Проблемът е и по отношение на интегралността в оценяването на знанията, ученията и компетентностите на учениците. Нашата амбиция е още от есента да започнем пробни изпити, които са по-интегрални, в които задачите са по-практически ориентирани и за решението им трябват знания и умения от различни области на науката”.

 

Според министъра самите учебни програми са строги по отношение на това какво е учебното съдържание по конкретен предмет в конкретен клас. „Търсим възможност за промяна на едни по рамкови програми, които са свързани с компетентности, които са интердисциплинарни и включват знания от различни области. Искаме акцентът да е върху уменията и компетентностите на учениците”, обясни министърът.

 

На въпрос възможно ли е заплатите на учителите да са обвързани с оценките на техните ученици Цоков подчерта, че: ”Това е важен въпрос. Ако оценяваме резултатите на учителите по успеха на учениците им – то работещите в елитните гимназии трябва да получат повече пари. Въпросът е как да измерим добавената стойност на работата на всеки учител в конкретно училище? Може в един момент да се окаже, че едно училище, в което има деца в уязвимо положение – придадената стойност да е по-голяма от тази е една елитна гимназия. От няколко дни работи група за определяне на качеството в образованието, която ще разгледа именно този въпрос”.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2824 |18.07.2023 Министър Гвоздейков: Трябва да изчистим проблемите със собствеността на Летище Пловдив, за да може то да се развива . 0| 2391 |18.07.2023 Министър Галин Цоков обяви нов график за изпитите през учебната 2023/2024 . 1| 2422 |17.07.2023 Министър Калин Стоянов пред Грета Фенер: Сред основните приоритети е борбата с корупцията . 1| 2483 |17.07.2023 Премиерът Денков се срещна с Александър Везенков и министъра на спорта Димитър Илиев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads