Реклама / Ads
12| 4790 |19.03.2009 НОВИНИ

Министър В. Цветанов на разпит?

.
Градският прокурор на София Н. Кокинов не разкри срещу колко лица са досъдебните производства и дали един от облагодетелстваните от заменките на земи е бизнесменът Хр. Ковачки.
 

Не е невъзможно заради проверката на прокуратурата и ДАНС в сградата на Министерство на земеделието и Агенцията по горите на по-късен етап да бъде разпитан и агроминистъра Валери Цветанов, обяви по БНТ градският прокурор на София Николай Кокинов. Това ще стане по преценка на прокуратурата, още повече, че за провеждане на разследването имало 60- дневен срок.

Във връзка с изразеното недоволство от страна на министър Валери Цветанов за проверката в неговото ведомство, Кокинов уточни, че прокуратурата нямала навика да уведомява кога ще прави проверки. Той не даде информация срещу колко лица са досъдебните производства и отказа да коментира дали един от облагодетелстваните от заменките на земи е бизнесменът Христо Ковачки. Прокурорът информира достатъчно общо, че при вчерашната проверка са открити доказателства, които предстоят да се анализират. 

Още при приемането на промените в Закона за горите станало ясно, че за две седмиците били извършени много замени със задна дата в Агенцията по горите, обяви по БТВ Евдокия Манева, член на Комисията по земеделие и храните. 79 000 дка земи били заменени само по времето на бившия земеделски министър Нихат Кабил, обясни Манева, добавяйки, че и по времето на Стефан Юруков били извършвани скандални замени. Според нея ставало въпрос за политическа поръчка срещу Юруков, който всъщност бил „маша", защото решенията за скандалните заменки били взимани от Станишев и Доган, а районите, където се извършавали престъпленията, били Добрич, Варна, Бургас и Смолян. 

Frognews.bg напомня, че агенти на Държавната агенция "Национална сигурност" и Софийска градска прокуратура извършиха изненадваща проверка в Министерството на земеделието и храните.

zemedelsko_min.jpg  снимка Вяра Йовева

Вчерашната операция беше свързана със съмнения за незаконни сделки при заменките на гори, проверяваха се документи и дневници на министерството. По случая е образувано следсвено дело по чл. 282 от Наказателния кодекс. Събрани са документи, които ще дадат яснота по това дали са били извършвани замени със задна дата, след като са били забранени след последните промени в Закона за горите и Закона за собствеността и ползването на земеделските земи. Земеделският министър Валери Цветанов пък по това време се намираше в Пловдив на откриването на "Винария 2009", където изрази дъблока изненада от случващото се във ведомството му, за което нямал и най-малката представа. Frognews.bg

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 5344 |18.03.2009 Съд глоби министър . 20| 5077 |13.03.2009 Борисов и Цветанов си ипотекират имотите . 28| 5038 |10.03.2009 Социалисти предлагат 20 млн. лева, ако Цветанов предаде Борисов . 15| 5628 |05.03.2009 Съдружничка на зам.-министър организирала храната за президентския прием на 3 март

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads