Реклама / Ads
20| 10263 |21.02.2022 НОВИНИ

Министър Василев: Който иска и вика, няма да получи пари. Средства - само срещу резултати

.
Бюджет 2022 г. е инвестиционен и не се създават условия за корупция. Всички разходи ще се случват по прозрачен начин през Закона за обществените поръчки. Недоволните пътищари протестират за работа, свършена по надценени договори, изпълнени без разрешения за строеж. Разбира се, че и те са виновни. И те са страна по този договор. Много по-важно е, че от тук нататък тези хора трябва да са наясно, че правилата са други. Има достатъчно фирми в Европа и света, които могат да дойдат и да строят. Така че нека не ставаме заложници на една група хора, които не са играли по правилата.
 

Това заяви пред bTV финансовият министър Асен Василев. 


Повод за коментара му е отвореното писмо на Българската браншова камара "Пътища", които изразиха недоволство, че все още не са платени средствата за свършената от тях работа. Регионалният министър Гроздан Караджов отговори, че сроковете все още не са изтекли, а освен това в момента работи междуведомствена работна група, която извършва нужния анализ. По думите на Асен Василев тя е приключила с прегледа на документалната част и вече е тръгнала по огледи. Съвсем скоро се очакват резултати. 


"Да, чакат пари. Има комисия, която ще провери какво реално е свършено и ще заплати само това, което реално е свършено", отсече Василев.


Той отново обясни, че парите в Бюджет 2022 г. са на база на реални измерители срещу постигане на реални резултати. Финансовият министър даде пример с парите за музеите. 


"Реформата е тази - който иска и вика, няма да получи пари. Пари ще получи този, който произведе реален продукт. 12-те милиона за музеите ги има, но те не са за да се вдигнат заплатите на калпак. Ако нищо не направят, а само забърсват праха по старите витрини, няма да получат увеличение", обясни още Василев.


Финансовият министър посочи, че с парите от бюджета ще се работи по изграждането на базисни инфраструктури. Ще бъдат изградени пътища тунели, мостове, болници, детски градини. 


Асен Василев коментира още и скандалът с изтребителите F-16 и забавените доставки. По думите на финансовия министър договорът е неизгоден за България, защото има 100% авансово плащане, но без гаранции и възможност за компенсации. Ако вие сте производител и имате такъв договор, бихте ли го преговорили? Това значи да не се дават пари в торби за самолети на хартия", отсече Василев.


"Въпросът защо е направено при предишния договор, е въпрос към господин Борисов. Ние сме една от малкото държави, които плащат 100% аванс. Няма неустойка. Могат да закъснеят колкото искат, да дойдат когато искат. 


Скандалът с по-малкото пари за правосъдие Василев коментира така: 


"България плаща най-много в ЕС за съдебна власт. Два пъти и отгоре плащаме повече. Тя е единствената, при която нямаше как да приложим принципа да се увеличават заплатите след реформи, защото в ЗСВ е записано друго. (...) Няма значение кой е главния прокурор, а какво върши прокуратурата. В момента тя не си върши работата, поне що се отнася до корупцията по високите етажи на властта". 


За скандалите в коалицията около строежа на АЕЦ "Белене", Василев посочи - в споразумението е заложено извършването на анализ за това къде би било най-добре да бъдат построени нови мощности. Такъв ще има. 


"България е и трябва да продължи да бъде ядрена държава. Очевидно имаме нужда от нови ядрени мощности. От утк нататък ясно в споразумението е разписано какъв е пътят. Как да похарчим милиони без да си направим предварително сметката? Трябва да се направи сметката - къде е по-евтино, по-бързо. Това пише и в анализа. Площадката в “Белене” не е подходяща. Но сме поели коалиционен ангажимент да направим анализ. Площадката трябва да се лицензира, трябва нов кадрови състав, а имаме проблем да попълним този в “Козлодуй”. Част от инфраструктурата не е завършена, а е скъп. Но ще си говорим с експертите и накрая ще теглим чертата да видим къде е по-изгодно да се построи тази мощност", отсече Василев.


По отношение на пандемията от COVID-19 и облекчаването на противоепидемичните мерки Василев обясни - финансовите помощи за пострадалите бизнеси ще продължат до юни. 


"Отпадането на зеленият сертификат ще забърза тази част от бизнеса, която все още страда от ограниченията, доколкото има такива в момента. Минахме през тежка вълна без да затваряме училища и бизнеси. Мерките действат до края на юни. Дотогава ще действат. Нормално е да се намаляват постепенно при отпадането на ограниченията", обясни Василев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 3000 |21.02.2022 Министър Сандов: Въглищните централи нямат бъдеще, ”Марица Изток” ще затвори . 18| 3423 |20.02.2022 Илиян Василев: Не вярвам Русия да ограничи доставките на газ към Европа . 19| 13220 |20.02.2022 Асен Василев: Заплатите на полицаи и пожарникари само след реформа . 16| 5359 |19.02.2022 Асен Василев: Потенциална война Русия-Украйна и санкции срещу Русия ще доведат до шокова инфлация в Европа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads