Реклама / Ads

0| 5525 |30.03.2022 НОВИНИ

Министър Василев намери изчезналите 12 млн. лв. за музейните работници

.
Асен Василев
Финансовият министър Асен Василев бързо поправи грешката с изчезналите 12 млн. лв. за увеличаване на издръжката на музейните работници. Късно във вторник на сайта на МФ бе публикуван нов проект за размера на стандартите на делегираните от държавната дейности от 1 април, който днес трябва да бъде приет от Министерски съвет.

Въпросната сума бе предвидена в закона за бюджета за тази година, който влиза в сила от 1 април. С нея парите за музеи и галери се завишават с 50% в сравнение с предната година, като основно с тях трябваше да се повишат заплатите. От Сдружение "Български музеи" обаче алармираха, че в публикуваното преди седмица в "Държавен вестник" постановление за изпълнение на държавния бюджет парите липсват.


Сдружението на музейните работници поиска обяснение защо се получава така и как е възможно с постановление на МС да се променят законови разпоредби. И обявиха, че ще подадат жалба до Върховния административен съд.


Депутати от бюджетната комисия и комисията по култура в Народното събрание също са оказали натиск финансовият министър да коригира постановлението и да осигури гласувания вече увеличен бюджет за музейните работници.


Според новия проект на МФ стандартите за издръжка се завишават общо с 11.8 млн. лв., като този допълнителен разход ще се осигури за сметка на централния бюджет за 2022 г.


Държавните културни институти в областта на културното и аудиовизуалното наследство ще получат от 1 април с 30% повече средства за увеличаване на стандарта от 21 171 лв. на 27 522 лв. за един служител. Необходимите средства за това увеличение са в размер на 2,4 млн. лв.


Музеите и художествените галерии с регионален характер също получават 30% по-висока издръжка - от 19 237 лв. на 25 008 лв. за един служител. Необходимите средства за това увеличение са в размер на 8,7 млн. лв.


С 20% се увеличават допълващите стандарти за закритите площи на музеи и галери за общо 700 хил. лв. Необходимите средства за изпълнение на проекта на решение са общо в размер на 11,8 млн. лв. и ще се осигурят за сметка на предвидените разходи по централния бюджет за 2022 г


"С предложеното допълнително увеличение на стандартите ще се осигурят необходимите гаранции за стабилност на държавните културни институти в областта на културното и аудиовизуалното наследство и на музеите и художествените галерии с регионален характер в условията на продължаващо нарастване на цените на основните материали, енергия и горива. По този начин ще се повиши и качеството на изпълнението на програмите и дейностите на горепосочените културни институти във връзка с опазването и представянето на движими и недвижими културни ценности и ще се осигурят и по-добри възнаграждения на заетия персонал в тези публични услуги", се казва в доклада на МФ по повод новите стандарти.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 0| 2497 |30.03.2022 С тези на военния министър БСП оправдава позицията си да не предоставим военна помощ за Украйна . 0| 59211 |29.03.2022 Кадрова сеч в правителството: Кирил Петков отстрани зам.-министър от квотата на БСП . 0| 2659 |29.03.2022 Николай Василев: Правителството изхарчи нови 9 млрд. за 9 работни дни. За какво? . 0| 2573 |29.03.2022 Министър Заков за военната помощ за Украйна: Няма как да дадем нещо, което нямаме
Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Реклама / Ads
БЛОГОВЕ