Реклама / Ads
0| 3428 |29.03.2022 НОВИНИ

Министър Заков за военната помощ за Украйна: Няма как да дадем нещо, което нямаме

.
Драгомир Заков Източник: БГНЕС
Всяка държава, която е жертва на военна агресия, има право да се защити и има право да бъде подпомогната. Трябва обаче да сме наясно какво можем да предоставим. Българската армия изпитва остър недостиг от редица артикули.
 

Имаме рамкови договори за придобиване на подобно оборудване, но това не може да стане за един ден. В ситуацията, в която българските въоръжени сили се нуждаят от оборудване, е много трудно да отдели каквото и да е. Няма как да дадем нещо, което нямаме. Това са проблеми, трупани във времето. За да стигнем до този критичен недостиг днес, значи има неща, които не са правени в ми

 

Така министърът на отбраната Драгомир Заков коментира отправения вчера призив от шестима бивши министри на отбраната на България страната ни да окаже военно-техническа помощ на Украйна.

 

„В краткосрочен и средносрочен план няма как да запълним всички критични способности във въоръжените ни сили. Единственият вариант това да бъде направено и армията ни да бъде способна в краткосрочен и средносрочен план е да работим с напшите съюзници в НАТО и партньори в Европейския съюз“, заяви Заков на пресконференция.

 

„Дългосрочната ни цел е да имаме български въоръжени сили, които да имат целия набор от способности във всички области. Целта ни е да имаме боеспособна армия“, добави той.

 

„Изключително важно е да осъзнаем мястото, ролята и възможностите, които ни предоставя членството ни в НАТО. България е част от Алианса, българският глас е също толкова важен, колкото и на останалите страни членки на НАТО. Организации като НАТО са толкова силни, колкото е силно най-слабото им звено. България не е най-слабото звено, но не бива да допуснем България да стане най-слабото звено. НАТО ни предоставя огромен набор от възможности, ние работим с най-високотехнологичните армии в света. Това е невероятен шанс за българските въоръжени сили. Моето мнение е, че ние сме изгубили години, в които можеше да се възползваме от тези способности“, заяви Заков.

 

„Когато работим с нашите съюзници, България е по-силна. Това е най-големият гарант за суверенитета ни. Няма по-голям гарант от силна армия. Можем да се възползваме от помощта на нашите съюзници, затова сме съюзници, но трябва да и да развием въоръжените си сили“, подчерта министърът на отбраната.

 

„За многонационалната бойна група на НАТО, която ще бъде на българска територия, има заявен принос от САЩ, Великобритания и Албания, имаме готовност и от Италия за изпращане на много сериозен контингент. Целта е да сформираме една бойна група, която да е в готовност за отбранителни, възпиращи функции. Идеята да бъдат допълнени способности, в които към момента имаме критичен недостиг. В основната на групата в момента е българският елемент, но с течение на времето водещ вероятно ще стане италианският. Това не означава, че България ще изгуби командването, но групата ще еволюира в многонационална. Сформирането на групата продължава и очаквам в следващите месеци тя да е окомплектована“, посочи Драгомир Заков.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2982 |29.03.2022 Зам.-министър на туризма: Над 125 000 украински граждани са влезли у нас от началото на войната . 0| 3274 |28.03.2022 Министър Сандов: На 12 май очакваме осъдителна присъда за България заради Маришкия басейн . 0| 3026 |28.03.2022 Бивш социален министър: Инфлацията вече изяде повишението на минималната заплата . 0| 3776 |27.03.2022 Британска министърка: Русия спира огъня, ние санкциите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads