Реклама / Ads
8| 4609 |09.01.2022 НОВИНИ

Асен Василев: Пари за пенсии има. Не е политическа грешка обещанието за преизчисление

.
Асен Василев Източник: БГНЕС
Не е политическа грешка, това е намерението на правителството. Това заяви пред БНР вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев по повод обещанието към пенсионерите с преизчислените пенсии и намалени COVID добавки да получат през януари толкова, колкото и през декември, което обаче не се случи.
 

Василев обясни, че в момента от НОИ има изработен механизъм как всички пенсионери да бъдат компенсирани така, че да няма понижение на общия доход:

 

„Към момента всички пенсии са или същите, или по-високи, но тъй като добавката е по-ниска, някои от пенсиите са на по-ниски нива. Финансовият ресурс е наличен – миналата година имаме 3 млрд., тази година има заложени достатъчно средства. В Закона за удължаване на действието на Бюджет 2021 ще бъде добавен текст, който ще позволи на НОИ да направи това“.

 

Министърът на финансите заяви, че е готова проекторамката на бюджета за 2022 година и следващата седмица ще бъде съгласувана с всички министерства, след което и със социалните партньори, през Министерски съвет, за да може в края на януари да бъде внесен в парламента:

 

„За четири седмици няма как да се напише нов реформаторски бюджет. Стъпваме до голяма степен на това, което е било миналата година, но в честта политики има заложени доста от политиките, които са в коалиционното споразумение. Макрорамката е променена, стъпваме на реални отчетни данни за 2021 година“.

 

Василев допълни, че размерът на максималния осигурителен доход ще бъде вдигнат. Министърът припомни, че е записано и в коалиционната споразумение, че това ще стане след консултации.

 

„Премахват се два излишни данъка, които само създават бумащина за фирмите - данък „Уикенд“ и данъка върху лихвите“, съобщи още вицепремиерът и посочи, че през 2021-ва без промяна в данъчните ставки има общи приходи в хазната от почти 8 млрд. лева повече. Той очаква това да продължи и през 2022 година.

 

По думите на Василев не се разглежда вариант за намаляване на ДДС на енергоносителите на 10%:

 

„Намаляването на цените на ток, парно и вода трябва да стане на база намаляване на разходите в системата. Тук е нашият упрек към КЕВР - че се вземат решения, без да се разгледат реалните разходи на дружества в системата“.

 

АПИ да започне да работи с реален бюджет, а не да се правят тези извращения, бих казал, с постановления на МС постоянно да се отпускат допълнителни средства, за който участък правителството реши. Трябва да се раздели текущият ремонт от основният ремонт на пътища“, обясни още той.

 

Бюджетите на министерствата и ведомствата в бюджетната сфера е предвидено да останат каквито са, подчерта Василев и поясни, че изключение ще са доходите на учителите.

 

През тази година фокусът на работата на Националната агенция за приходите ще е върху укриването на данъци и осигуровки в строителството и в селското стопанство, съобщи още вицепремиерът. По думите му в строителството има голяма маса пари в брой, които не са изсветлени, а работниците не се осигуряват на реалните доходи. Проверките ще започнат от средата на февруари, когато ще е готова връзката между отделните регистри - на трудовите договори, на НАП, митниците. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 3755 |09.01.2022 Манолова: Над 500 000 пенсионери се почувстваха излъгани и получиха по-малко пари през януари . 13| 5430 |09.01.2022 Съпругата на Лорер вече е шефка на кабинета на Асен Василев? . 2| 3549 |07.01.2022 Държавата си търси парите за спасяването на ”Вера Су” . 2| 3539 |07.01.2022 Министър Василев: Очаква се през юни да бъде предложена актуализация на бюджета

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads