Реклама / Ads
63| 5770 |03.01.2013 НОВИНИ

Мирослав Найденов: Спорните земи край Несебър не са част от "Натура 2000"

.
В документите за спорните земи край Несебър никъде не пише, че териториите са част от „Натура 2000”. Това каза министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов на пресконференция във ведомството.
 

Министърът обясни, че сред документите има и становище на МОСВ – Бургас, да не се прави екологична оценка на териториите.
По думите на министъра, след встъпването му в длъжност през 2009 година са били спрени всички преписки.

 

Димитър Петров е физическото лице, който е подал заявление за закупуване на териториите. Към 2009 година са били подадени някъде 3500 заявления, но след като преписките са били спрени и след като се е променила наредбата, цената на териториите се е покачила многократно и голяма част от желаещите са се отказали. 

Това е финализирана процедура през 2012 година на цена от 1 141 849 лева. Физическото лице е продало инвестиционен проект. Назначаваме комисия, която да провери случая и да се стигне до истината. Ние ще приемам предложенията за промяна в Закона за устройствената територия, за да не се стига до такива казуси”, посочи още министър Найденов. По негови думи, комисията ще провери по каква причина и какви са основанията тези територии да се изключат от горския фонд. 


Сделката за земите в Несебър се разглежда като пример за несъвършенството на нормативната база. Това е мнението на председателя на Управителния съвет на природозащитната федерация „Зелени Балкани” Тома Белев. Той посочи, че има случаи, в които граждани получават от общини карти, които имат различна визия от реалността.

 

Друг проблем е неприлагане с години на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие. Време е да дадем право на гражданите да знаят какво предвиждат общите устройствени планове, както и да имат права, каза още Тома Белев. „Комисията трябва да работи до края на следващата седмица, никой не оспорва дали това са дюни или не. Тези 29 декара са част от „Натура 2000”. Нямаме пясъчни съобщества, които не са дюни”, каза още Белев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 32| 6365 |31.12.2012 М. Найденов: Законът за горите лишава хора от поминък . 12| 5364 |28.12.2012 Мирослав Найденов ожали бракониерите и демонстрира как се стреля . 21| 5895 |23.12.2012 Бойко Найденов: Корупцията се замита под килимчето . 3| 5090 |23.12.2012 Мирослав Найденов: Правото на избор е най-важно

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads