Реклама / Ads
5| 3026 |20.12.2022 НОВИНИ

Мисията на Путин до Минск: Ще въвлече ли Кремъл Беларус във войната?

.
По-тясно военно сътрудничество между Беларус и Русия е обсъдил Владимир Путин с Александър Лукашенко по време на рядка визита в Минск. В Киев нарастват страховете, че Кремъл се опитва да въвлече най-близкия си съюзник в лицето на Беларус във войната като се присъедини към нова сухопътна офанзива срещу Киев. 
 

Тази визита се случи в контекста на едно интервю, което началникът на украинската отбрана ген. Валерий Залужни даде за списание "The Economist". Според думите му Кремъл подготвя нов опит да превземе Киев, а офанзивата ще се разгърне именно от Беларус.


Срещата, която беше първото посещение на Путин в Беларус от 2019 г., дойде часове след като Москва изстреля нов бараж от "дронове камикадзе“, които повредиха „ключова инфраструктура“ в и около Киев, според кмета Виталий Кличко.


Говорейки на съвместна пресконференция в Минск късно в понеделник, двамата лидери казаха, че са се договорили да продължат поредицата от съвместни военни учения, които предизвикаха тревога в Украйна.


"Разбрахме се да продължим да предприемаме всички необходими мерки заедно, за да гарантираме сигурността на нашите две страни. Да дадем приоритет на обучението на войските, да повишим тяхната бойна готовност... и да продължим практиката на редовни съвместни учения и други дейности по оперативна и бойна подготовка“, каза Путин.


Лукашенко нарече Русия "най-близкия си съюзник и стратегически партньор“ и каза, че Беларус не може да защити своята "сама независимост“.


Кремъл от години се стреми да задълбочи интеграцията с Беларус, която силно разчита на Москва за отстъпки за петрол и заеми. В понеделник Путин каза, че не иска да "поглъща" никого и обвини неуточнени "врагове", че се опитват да спрат интеграцията на Русия с Беларус.


Лукашенко преди това е позволил на Кремъл да използва страната му като платформа за изпращане на десетки хиляди руски войници в Украйна, докато руски военни самолети излитат от беларуски бази.


Но Лукашенко не се е присъединил директно към войната, нито е изпратил собствени войски в битката, като на моменти дори неусетно критикува нахлуването, заявявайки, че смята, че конфликтът се "проточва“.


оредица от военни учения, проведени с Русия на границата на Беларус през последния месец, отново породиха опасения, че Беларус е на път да влезе в битката.


Часове преди визитата на Путин министерството на отбраната на Беларус обяви завършването на последните внезапни военни учения, които Лукашенко нареди за проверка на „бойната готовност“ на националната армия.


"Посещението на Путин в Минск може да означава, че Путин се опитва да постави условия за... подновена офанзива срещу Украйна – вероятно срещу Северна Украйна или Киев – през зимата на 2023 г.“, посочват от Институтът за изследване на войната (ISW), базиран в САЩ в свой доклад.


Експертите остават скептични относно шанса беларуските войски, считани за относително слаби, да влязат в Украйна, дори ако Путин настоява за това. Някои анализатори предполагат, че неотдавнашните маневри на Лукашенко са били трик, създаден от Москва, за да върже украинските сили близо до границата, за да предотврати тяхното разполагане в други райони.


"Беларуските сили остават изключително малко вероятни да нахлуят в Украйна без руски ударни сили. Далеч не е ясно, че Лукашенко би ангажирал беларуските сили да се бият в Украйна дори заедно с руските войски“, се казва в доклада на ISW.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3192 |19.12.2022 Анализаторът Валерий Тодоров: Какво ще е важното съобщение на Путин - включване на Беларус в руска офанзива? . 13| 4490 |18.12.2022 Путин се срещна с генералите си, на фона на предупреждения за нови щурм на Киев . 29| 10066 |17.12.2022 Вартоломей обяви Руската църква за ерес и инструмент на кървавия режим на Путин . 2| 3266 |16.12.2022 Ген. Пат Райдър: ”Пейтриът” скоро в Украйна, Путин да не ни плаши!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads