Реклама / Ads
4| 2792 |18.05.2023 НОВИНИ

“Митниците” очакват срив на приходите от 1.4 млрд. лева

.
Срив на приходите от 1.4 млрд. лева очакват от Агенция “Митници” за тази година. Това стана ясно по време на изслушването на нейния директор Павел Геренски, който отговаря на въпросите на депутатите в Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание.
 

Прогнозата е максимално негативна и е направена по този начин заради “загрижеността на ръководството”, стана ясно още от думите на Геренски. Сумата е в сравнение с нивата на събираемост на приходите от 2022 г., когато записаните в бюджета стойности бяха преизпълнени.

 

"В следствие на предприети вече мерки и проведени разговори с бизнеса, с умерен оптимизъм бих казал, че има някакви резерви, но предпочитаме да дадем по-консервативна прогноза, за да не допуснем в крайна сметка да бъдат заблудени правителството и парламента", посочи шефът на митниците.

 

Очаква се от мита, акцизи, ДДС и др. да бъдат събрани 11.926 млрд. лева тази година. За сравнение миналогодишните приходи на Агенция “Митници” са били в размер на 13.4 млрд. лева. 

 

По думите на Геренски през последните месеци изпълнението на приходите се е влошило. 

 

Бившият министър на финансите в кабинета “Петков” и настоящ депутат от “Продължаваме Промяната” - “Демократична България” определи случилото се като безпрецедентно в историята на митниците. Според него става дума за грешка в прогнозите.

 

По думите на шефа на агенцията част от проблема се дължи на санкциите срещу Русия, които от една страна са довели до намаляване на вноса на суров петрол и респективно - срив в цената му. Износът на петролни продукти от България за Украйна пък е намалял, което също ограничава приходите. 

 

Отчита се ръст на приходите от акциза върху цигарите за първите месеци, но по думите на Геренски той се дължи на презапасяването на търговците с тютюневи изделия заради промяната в акцизните ставки. Геренски обаче посочи, че тенденцията е на изсветляване на пазара. Агенция “Митници” предлага още по-сериозно облагане на алтернативните на традиционните цигари продукти, които пушачите ползват, включително никотинови лепенки.

 

Внос на петролни продукти от Казахстан

 

За внос на петролни продукти от Казахстан заговори по време на изслушването си шефа на Агенция “Митници”. Плановете са на “Лукойл България”. Очаква се заради по-високата цена спрямо тази в Русия и Персийския залив да се увеличат приходите от ДДС от внос.

 

"Очакванията за компенсиране на негативната тенденция вследствие на внос на казахстански петрол естествено са в бъдещето. Предстои да се направи анализ и бихме искали да видим първите доставки и дали ще успеят да предоставят документите, които сме изискали", посочи директорът на агенцията.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 2907 |16.05.2023 Социолог: Очакват се имиджови щети след споменаване на лидера на партия ГЕРБ Бойко Борисов . 1| 2624 |26.04.2023 Днес се очакват част от евакуираните от Судан българи да се приберат на родна земя . 3| 2867 |25.04.2023 Стоянов: 3% бюджетен дефицит е трудно постижим с вече фиксираните разходи, остава да се "играе" в приходите . 15| 2702 |21.04.2023 Борисов поиска лидерска среща с ПП-ДБ, ако очакват подкрепа за втория мандат

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads