Реклама / Ads
26| 4676 |01.12.2014 НОВИНИ

Митов: Русия не може без Украйна

.
Митов със съвети за Украйна
Европейската перспектива на Украйна зависи от провеждането на всеобхватни реформи. Това е заявил министърът на външните работи Даниел Митов в изказването си при откриването на конференцията "Украйна между Русия и ЕС", организирана от Младежкия консервативен клуб и фондация "Конрад Аденауер", съобщават от пресцентъра на МВнР.

"Днес, ние, като граждани на ЕС, трябва морално да се консолидираме, докато енергийно се диверсифицираме. Това е и пожелателният път за Украйна", е посочил министър Митов. По думите му, илюзия е да смятаме, че проблемите пред Украйна днес са от частно и локално естество. В желанието си за свобода и суверенитет всички народи сме еднакви и стремежът за достоен живот и правото на избор е нашият общ човешки знаменател, смята Даниел Митов. Украйна е от ключово значение за реализирането на политиката на ЕС за Източното партньорство, а в същото време и самата Украйна демонстрира желание за постепенно политическо асоцииране и икономическа интеграция с ЕС, е отбелязал в изказването си външният министър. Европейската перспектива на страната обаче е свързана с извършването на всеобхватни реформи, категоричен е бил той.

 

Волята за водене на проевропейска политика вече бе ясно заявена с усилията на украинския народ през 2014 г. Сега е ред на украинските държавници да удовлетворят тези очаквания с конкретни резултати, е допълнил Даниел Митов. Въпреки засиленото взаимодействие между ЕС и Украйна, страната продължава да е от изключително значение и за Русия като източник на икономически, демографски и геополитически ресурс. Без нея осъществяването на Евразийски съюз би компрометирало неговата функционалност и легитимност, смята външният министър. За предотвратяването на такова развитие, Москва е готова да използва различни средства и "облягането" на инструменти от арсенала на икономиката и енергетиката за оказване на геополитически натиск върху Украйна е пример в тази насока, е коментирал още той. Според министър Митов ситуацията в Украйна, която има своята ярка политическа конотация за ЕС, отвъд икономическата, повдига въпроса за необходимостта от предефиниране на диалога между Съюза и Русия. Граденето на единна и стабилна Европа има своето морално и ценностно изражение, е подчертал той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5251 |28.11.2014 Кънев цитира влизък: Всеки идиот може да манупулира разпределението на делата в съда . 2| 5371 |27.11.2014 Даниел Митов: Част сме от коалицията срещу ИД . 6| 4184 |26.11.2014 Писанчев: Не е клетка на Ислямска държава, но можеше да бъде . 10| 7929 |25.11.2014 Проф. Иван Тодоров: КТБ можеше да бъде спасена
Реклама / Ads