Реклама / Ads
11| 3184 |08.02.2023 НОВИНИ

Мохамед Халаф: Сирия е забравена както от Бог, така и от света, хората са оставени на произвола на съдбата

.
Източник: личен архив
Сирия е забравена както от Бог, така и от света. Хората не са получили никаква помощ след разрушителния трус. Това е държава, населена със смърт, защото войната продължава повече от 10 г.
 

В момента е окупирана от четири държави - има руска окупация заедно с войските на Башар Асад, има иранска и турска, както и американска окупация. Това каза в ефира на bTV журналистът Мохамед Халаф.

 

В момента режимът има контрол върху 80% от територията, 20% са отвън – тази част, в която стана земетресението. В тази част може да помага ООН. В контролираните от бунтовниците градове 85% от инфраструктурата е разрушена от руската авиация, заяви Халаф по повод опустошителните земетресения в Турция и Сирия.

 

Проблемът е, че преди години Русия наложи в ООН да има само един граничен пункт, откъдето трябва да мине хуманитарна помощ. Също така Русия и режимът трябва да се съгласят тази помощ да минава. Те обещават да раздават помощта на хората в контролираните от опозицията градове, обаче не го правят.

 

Така остава само идващата от Турция помощ.  А в момента Турция не може да помага на Сирия, защото самата тя има нужда от помощ, посочи журналистът.

 

Хората в Сирия са оставени на произвола на съдбата. Те трябва да бъдат подпомогнати по всички възможни начини, подчерта Мохамед Халаф.

 

Асад казва, че е готов да разпредели помощта, която ще получи, но той го е казвал и преди, но не го е изпълнявал. Западът не вярва на Асад, защото той не изпълнява обещанията си.

 

Единственият вариант е да се намерят коридори, по които да се изпраща хуманитарна помощ, но в такъв случай трябва да се говори с Русия, защото това би нарушило установените правила. Трябва да се говори, защото от това зависи животът на стотици хиляди души, каза още Халаф.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 3514 |08.02.2023 Мащабите на бедствието в Турция и Сирия три дни след труса /видео/ . 2| 3230 |08.02.2023 Босненско семейство поиска да осинови бебето, родено под разрушена сграда в Сирия . 1| 3091 |08.02.2023 Над 9500 са жертвите на трусовете в Турция и Сирия . 4| 3039 |08.02.2023 Оля Ал Ахмед: Хуманитарната помощ за Сирия не може да достигне

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads