Реклама / Ads
3| 4429 |31.05.2016 НОВИНИ

Москва иска да й предадем руснак, пребиваващ у нас

.
Състав на Варненския апелативен съд днес отмени определение на Окръжния от миналата седмица и измени мярката за неотклонение от „подписка” в „задържане под стража” на Александър Аброськин.
 

Руската федерация настоява за екстрадицията на 31-годишния мъж, за да го разследва за „високотехнологични престъпления”. В документите, изпратени от компетентните руски власти се посочва, че в периода от 1 януари 2013 до 5 февруари същата година, в Екатерининбург, в съучастие с други лица Аброськин е осъществил нерегламентиран достъп до компютърни данни и копирал електронна кореспонденция. В Русия за това деяние законът предвиждал максимално наказание до 5 години „лишаване от свобода”, съобщават от пресслужбата на съда. Първоначалното искане на Руската федерация за временното задържане на руския гражданин бе оставено без уважение от Варненския окръжен съд, който на 19 април тази година, на основание ЗЕЕЗА му определи „подписка” като мярка за неотклонение. Месец по-късно Министерството на правосъдието на Русия е изпратило до ВКП на Република България официална молба за екстрадицията на Аброськин. След като документите са постъпили в Окръжна прокуратура Варна, на 26 май, в съдебно заседание Варненският окръжен съд отново е отказал да задържи под стража чужденеца и е потвърдил подписката. Междувременно за утре, 1 юни 2016 година, ВОС е насрочил и съдебното заседание, на което ще се реши дали Аброськин да бъде предаден на руските власти. Руският гражданин и неговата защита бяха категорични днес пред съда, че процесът срещу Аброськин в Русия ще бъде политически. Според тях, тамошните власти ще се опитат да го склонят да даде лъжливи показания и да оклевети лице, което е заемало висок административен пост. Днес апелативната инстанция уважи частния протест на прокуратурата срещу определението на ВОС, отмени съдебния акт на първата инстанция и определи „задържане под стража” за чужденеца. В мотивите за това решение Варненският апелативен съд посочва, че след като официалната молба за екстрадицията на Александър Аброськин е постъпила и на основание чл.15, ал.1 от ЗЕЕЗА Варненският окръжен съд е насрочил съдебно заседание за разглеждане на молбата за екстрадиция по същество, единствената мярка за неотклонение, която съдът е длъжен да определи е „задържане под стража”. Това определение на Апелативен съд Варна е окончателно.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4517 |30.05.2016 Шефът на БНР поиска оставките на ръководството, те отказаха . 5| 5353 |29.05.2016 Натискат разследващи на инцидента в „Арсенал” Мъглиж . 6| 4859 |28.05.2016 Мюсюлмани искат храмът ”Св. София” в Истанбул да стане джамия . 1| 3935 |28.05.2016 КЕВР иска парното да поевтинее с до 16%

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads