Реклама / Ads
2| 5693 |23.11.2014 НОВИНИ

МОСВ: 85 са опасните язовири в България

.
Наводнението в с. Бисер след преливането на яз. Иваново
85 язовира на територията на страната ни са в тежко предааварийно състояние, съобщават от Министерството на околната среда и водите (МОСВ). Опасните водни басейни, попаднали в списъка, са разположени на цялата територия на страната. При първи по-обилни валежи те могат да предизвикат сериозни наводнения.
 
Рекордът за най-голям брой проблемни язовири държи област Плевен.
Според експерти продължава липсата на координация между институциите. Освен неподдържаните язовири, проблем остават и непочистените реки и речни корита.

Подобрения се правят, но на парче, а обща база данни, която да предоставя възможност за мониторинг на всички съоръжения, свързани с водната инфраструктура, в страната - няма, съобщава ТВ7. Липсва и единно звено, което да контролира цялостната водна мрежа.

В България има приблизително 3000 язовира. Отговорността за стопанисването им е разпокъсана. Над 2 200 от тях са собственост на общините, които поради недостиг на средства не успяват да ги поддържат добре. Част от тях са отдадени на концесия.
От друга страна дружеството "Напоителни системи" към Министерство на земеделието и храните стопанисва около 190 язовира, а под контрола на предприятието "Язовири и каскади" към Министерство на икономиката са над 30 големи стратегически водоема.
Друга част от тези съоръжения се стопанисват от някои ВиК-дружества. Немалка част от язовирите, над 260, са с неясна собственост.

Ясно е само, че липсва единен контролен орган, общ мониторинг и водностопански кадастър, а мерки за защита от наводнения почти няма. За решаване на този фундаментален за сигурността на населението казус към момента не се прави почти нищо. Никой не работи за организиране на безпроблемното стопанисване на водоемите в страната - ето защо и реалната опасност от наводнения в страната продължава да е в сила.

2014 г. премина под знака на фатални наводнения, които взеха жертви, оставиха без дом десетки хора и промениха много съдби. Ясно е, че не само климатичните промени и обилните валежи, са причината за тези бедствия. За съжаление, все още няма адекватен механизъм за действие в посока превенция срещу подобен тип бедствия.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4467 |08.11.2014 МОСВ: Ще има значителни валежи в Рило-Родопската област . 0| 4573 |23.10.2014 МОСВ: Ще се повишат речните нива . 7| 5462 |17.09.2014 Я. Стоилов: Контрол на язовирите, за да спрат бедствията . 0| 5882 |16.09.2014 Спокойно! Реки и язовири в София обезопасени

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads