Реклама / Ads
0| 4963 |09.07.2015 НОВИНИ

Мозер: Нямаме независима съдебна власт, изпитах го на гърба си

.
Анастасия Мозер
В България няма независима съдебна власт. Изпитала съм го на гърба си. Това мнение изрази в интервю за БНТ Анастасия Мозер, основател и лидер на БЗНС - Народен съюз и по-късно лидер на партия „Обединени земеделци".
 

Тя е категорична, че в една държава, в която няма независима съдебна власт, няма и демокрация. Трябва да имаш закон, на който да се облегнеш. Но ако трябва да разчиташ на своите връзки или влияние върху даден съдия, това не е демокрация, коментира още Мозер. Тя обаче не губела надежда, че нещата ще се променят. Анастасия Мозер е убедена, че човек през целия си живот трябва да се бори за това, в което вярва.

 

Политическият живот днес не е особено приятен, има единодействие. Мозер изрази надежда тези, които са в политическия живот, да си свършат работата. Тя сподели, че й е много неприятно да чува „ще, ще, ще", вместо да чува, че реформите се правят. За същите реформи - здравна, съдебна, се говорело още едно време. Фактът, че сега отново се говори за тях означава, че те не са постигнати.

 

Преди 10-15 години българската политика беше по-симпатична, смята Мозер. Тя споделя, че когато е била в парламента (бел. ред. била е народен представител в 37, 38, 39 и 40-то Народно събрание) нещата са били много по-принципни, интересни, консолидирани. Това обаче не означавало, че са лесни. „Ние толкова гущери сме гълтали и то от страна на демократичните сили, защото уж работехме заедно, а те все искаха да са нещо повече. Но въпреки всичко ние успяхме", спомня си Анастасия Мозер.

 

По думите й, всеки сам избира дали да действа по криволичещи пътища или да преследва това, в което вярва. По мнението на Мозер, сега политиката е станала много конюнктурна. Хората ставали депутати или влизали в политиката, за да имат облаги, а не за да защитават народа.

 

„Радвам се, че съм била в българския парламент, когато имаше принципи, депутатите бяха по-бедни, но отстояваха принципи. Никога не бих участвала в нещо заради облагите", подчертава бившата лидерка на БЗНС и „Обединени земеделци".

 

В момента модата била създаването на безпринципни политически съюзи. Въпросът е да влезеш в парламента, за да имаш субсидия. Политика без пари не се прави, но и само с пари не се прави. Някои проекти са еднодневки - за да имаш политическа партия трябва да имаш сериозна основа, коментира Мозер. Хубаво е да има представители на повече партии в парламента, но те трябва да могат да работят заедно, а не един срещу друг. Не е добре да работят за себе си, а за хората, допълва тя.

 

Относно съдебната реформа Анастасия Мозер изрази надежда, че политиците ще следват примера на ЕС, ще разговарят помежду си, а не да се стигне отново до сваляне на правителство.

 

„Не че това правителство има моето възхищение, все пак аз съм страничен наблюдател, но понякога от страни нещата се виждат по-ясно. Има нужда от сериозна съдебна реформа", подчертава тя.

 

Мозер смята, че изборите през есента са много важни и няма да бъдат лесни.

 

В САЩ много рядко се говорело за България. Анастасия Мозер изрази съжаление, че никой не бил споменал българската изложба в Лувъра. Тя разказала за нея.

 

Сега всички се занимавали с Гърция, а когато страната ни била в подобно положение през 1996 г. много малко се споменавала.

 

По мнението й, гърците действали доста разумно напоследък, тъй като търсят разумния компромис и им се получавало. Всички са се заели да спасяват Гърция, а не да я изхвърлят от ЕС и еврозоната, защото от това нямало да има полза за никого.

 

ЕС не се отказа, но и гърците трябва да разберат, че не може да има държава, в която не се плащат данъци и не се поемат отговорности, отбеляза Мозер.

 

На въпрос трябва ли да бързаме за влизане в Еврозоната, тя отбеляза, че това няма да стане с нашето бързане, а ще зависи от икономиката ни и нейното ниво. В момента имало големи разлики между нас и членките на еврозоната по отношение на икономиката. Тя изрази надежда ние да сме защитени от гръцки сценарий, защото вече сме го изживели през 1996 г. и сме успели да го превъзмогнем.

 

Запитана би ли участвала в този ред на парламента, Анастасия Мозер отговори, че до някаква степен участва, защото е в постоянен контакт с „Обединени земеделци" на Петя Ставрева. Според нея обаче новото поколение трябва да поеме своята отговорност, защото се вписва по-добре в новия ландшафт. Не е лесно да се занимаваш с политика, защото се занимаваш само с проблеми, споделя бившата партийна лидерка.

 

Тя е убедена, че консолидацията на силите на демократичната общност е много важна. Предстои конференция, на която сме поканили всички организации и партии, за да видим как можем да си сътрудничим за бъдещето на България, анонсира Мозер.

 

Относно това дали българското общество е узряло за жена президент, тя коментира, че не вижда пречки, стига да се намери подходяща кандидатура - способен, консенсусен човек, който може да води диалог.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5679 |25.06.2015 Славчо Велков: Дефект е, че нямаме закон за антитероризма! . 9| 4223 |15.06.2015 Плевнелиев: Нямаме предложение от САЩ да разположат военна техника в страната ни . 4| 4823 |14.06.2015 Никола Казаков: Нямаме места за бежанците . 24| 9166 |28.05.2015 Е. Сугарев за Фрог: Нямаме хора като Маковей, само прокурори, които не правят нищо

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads