Реклама / Ads
18| 3817 |19.05.2021 НОВИНИ

МВнР привика хърватския посланик заради критики към България по повод Скопие

.
Министерството на вътрешните работи привика хърватския посланик у нас Ясна Огняновац. Повод за това е изявление на хърватския президент Зоран Миланович по време на срещата на върха на Словения и Хърватия със страните от региона Западни Балкани предни дни. Там Миланович отправи остри нападки по отношение българската позиция за евроинтеграцията на Република Северна Македония.
 

Хърватският президент определи настояването на България за изпълнение на договора със Скопие за добросъседство като "престъпване" и "навлизане на чужда територия".

 

Пред посланик Огняновац генералният директор по европейските въпроси Румен Александров определи като неприемливо и неоправдано изказването на президента Миланович, което предизвиква разочарование с оглед не само на отличния двустранен диалог между София и Загреб и единомислието по редица теми от Европейския и регионален дневен ред, но и предвид факта, че като непосредствени съседи на региона, България и Хърватия са естествено свързвани от общия интерес от реформиране, стабилизиране и скорошна интеграция в ЕС на страните от Западните Балкани“, посочват от МВнР.

 

На срещата е било подчертано, че този процес следва да бъде основан на собствените постижения на всяка една страна кандидат, при спазване на фундаменталните ценности на Съюза, вкл. на принципа на добросъседство.

 

Огняновац е поела ангажимент да предаде в Загреб изразената от българска страна позиция, като е отбелязала  необходимостта от сътрудничество между България и Хърватия, с оглед гарантиране на стабилността на региона на Западните Балкани и европейската му перспектива.

 

ФрогНюз припомня, че напрежението между София и Скопие се изостри след отказа на България да подкрепри преговорната рамка за присъединяване, с което на практика блокира стартирането на евроинтеграцията не само на Република Северна Македония, но и на Албания. Така се попречи на изпълнението на един от основните за Брюксел приоритети - разширяване на влиянието в региона Западни Балкани.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 3511 |14.05.2021 МВнР към Скопие: Готови сме за диалог, но при изпълнени условия . 19| 3442 |28.04.2021 МВнР привика руския посланик Елеонора Митрофанова . 7| 3082 |21.04.2021 Шпионските искри не стихват: Чехия привика руския посланик . 1| 3144 |15.04.2021 МВнР: Съюзниците от НАТО взеха решение за изтегляне на контингентите от Афганистан

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads