Реклама / Ads
5| 3907 |14.01.2020 НОВИНИ

МВР дължи стотици хиляди на съдебни лекари, те заплашват с протест

.
Лекарите от „Съдебна медицина” заплашват да спрат да изготвят медицински експертизи. Крайната им мярка е заради натрупаните към тях дългове от МВР, възлизащи на стотици хиляди за вече свършена работа. Отсрочката, която дават е два месеца, а следващата стъпка ще е национален протест.
 

„Получавам информация от различните колеги в страната за единични плащания, за плащания преди 6, 7, или повече месеца. Това е смущаващо, тъй като има и законови срокове в рамките на два месеца. И това не се спазва”. Това казва пред Нова тв доц. Александър Апостолов, който  е един от 70-те лекари с призната специалност „Съдебна медицина” в страната. По думите му работното му време е 6 часа, но остава до късните часове на деня почти ежедневно. Освен текущата работа, той е затрупан и с десетки  медицински експертизи, свързани с различни престъпления, за които обаче клиниката му почти не получава хонорари. Ситуацията е същата и с неговите колеги в страната.

 

В отговор от МВР твърдят, че плащат, но  доколкото позволява бюджетът им.

Наказателни адвокати признават, че голяма част от делата в страната се бавят, заради огромния обем на работа, липсата на плащане и малкия брой експерти=

 

„Забавяния с години. Невъзможност да се намерят експерти в определени области или по-скоро нежеланието на определени експерти да работят, защото имат право да откажат. И много лесно си дават отвод”, споделя адвокат д-р Мария Петрова.

 

Предвижда се сумата за извършване на аутопсия да се утрои – от 120, на 320 лева. В края на миналата година са отпуснати средства за обновяване на отделенията по Съдебна медицина. С част от тях в „Александровска болница” са започнали ремонт.

С отпуснатите средства ще бъдат закупени високотехнологични апаратури.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3819 |14.01.2020 Омбудсманът: Хиляди хора с увреждания са без личен асистент . 2| 4176 |09.01.2020 Средната продължителност на живота в България е най-ниска в ЕС . 10| 6823 |09.01.2020 Радан Кънев: Отстраняването на Нено Димов е задължително, провалът на властта е пълен . 5| 3958 |08.01.2020 МРРБ ни успоява: 99 села и 5 града са на воден режим, ”само” 117 хиляди души са потърпевши

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads