Реклама / Ads
14| 5120 |17.02.2009 НОВИНИ

МВР проспа ангажимент към недоволните полицаи

.
Обещанията за конструктивен диалог се провалят. Вижданията на МВР се разминават диаметрално от исканията на протестиращите полицаи.
 
Днес изтече едномесечният срок, през който министър Михаил Миков трябваше да представи специална програма за подобряване на материалното състояние в МВР.

За това алармира пред Frognews.bg  Иван Павлов, представител на  контактната група на протестиращите полицаи и председател на новоучредената в неделя Синдикална федерация на служителите в МВР.
„Ръководството на министерството не изпълни ангажимент, който пое  на 17 януари.  Той е част от точка 3 на нашите искания и имаше едномесечен срок за решаване. Това  е знак, че  обещанията за конструктивен диалог се провалят.  Няма да бъдат изпълнени исканията за водене на нормална синдикална дейност, защита на служителите при изпълнение на служебния им дълг, 50% увеличаване на трудовите възнаграждения и завишаване на средствата за храна и униформи”, коментира новият синдикален лидер. Той припомни, че ръководството на МВР е направило предложения по 6-е точки, но те се разминават диаметрално с исканията на недоволните полицаи.
„Протестите ни ще продължат, ще отстояваме правата си. Вече е взето решение следващият национален протест на служителите от МВР да бъде на 15 март. Събираме се пред посолството на Чехия в столицата. Мястото е избрано неслучайно, защото в момента Чехия председателства Европейския съюз. Искаме проблемите ни да бъдат чути и навън, да алармираме западните партньори, защото в България институциите бягат от отговорност и прехвърлят решаването на проблемите между МВР и правителството”, заяви Иван Павлов. Той смята, че обявените от министър Михаил Миков съкращения в системата се афишират, за да бъдат стреснати служителите да не протестират и да внимават. Съкращенията нямало да доведат до освобождаване на финансов ресурс. Прости сметки показвали, че сумите за обезщетения ще са по-високи отколкото спестените пари от отстранените служители.
Иван Павлов уточни, че учредителното събрание на новия  полицейски синдикат се е провело в Стара Загора. Присъствали са 100 души от цялата страна. Приет е Устав, избрани са ръковдни органи, а в близките дни предстои документите за регистрация да бъдат внесени в съда.

za_protestite_chengeta.jpg
Frognews.bg  припомня, че до сега служителите от МВР проведоха три протеста пред сградата на МВР и пред областните дирекции в страната. Те пушиха цигари, пиха вода, показваха скъсани кубинки.
В police.ba4ka.com - най-посещаваният полицейски форум в Интернет, недоволни ченгета засипват ръководството на МВР с горещи въпроси: Защо като пътен полицай трябва да отида от Русе до София да си купя стоп-палка, а изискват от мен да имам? Защо получихме строеви панталони  по 45 лв., а същите на борсата в Горубляне се продават по 15 лв. и са шити от същата фирма? Как ще спрем корупцията в министерството,  като търсим спонсори за балатум, бюра, боя, хартия бензин и т. н.? Защо тоалетните на директорските етажи се заключват, в тях има осветление, топла вода, тоалетна хартия, чисти са, а тези за редовия състав са потънали в мръсотия и мизерия? Кой ще пази управляващите, ако ние си отидем?
Много от служителите в системата настояват предстоящият митинг да се проведе до края на февруари, 15 март била късна дата. Служител от провинцията  пък призовава всеки да дойде в София с чифт пагони и да ги даде на управляващите, като символ, че къса със системата.

za_protestite_chengeta_2.jpg
снимки Вяра Йовева

Frognews.bg 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 82| 6348 |30.01.2009 Българските полицаи алармират Европа за своите проблеми . 9| 4706 |22.12.2008 Положението на граничните полицаи - същото като на останалите . 22| 4739 |21.12.2008 Полицаи се събраха да пият по една студена вода . 34| 5774 |20.12.2008 Станишев противопостави млекопроизводители на полицаи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads