Реклама / Ads
0| 11461 |04.04.2022 НОВИНИ

МВР разкри кои са 116-те случая, „потънали“ в прокуратурата. Държавното обвинение пищи: Това е атака

.
Бойко Рашков, Иван Гешев
Справка със 116 случая с висок обществен интерес, предадени от полицията и ГДБОП на прокуратурата, публикува МВР. Според ведомството по нито един от тях няма информация за произнасяне от страна на обвинителите. А прокуратрата изпищя - това било атака. Сред преписките са за случая „Жоси“, „Осемте джуджета“, „Делта гард“, сигналът на Светослав Илчовски, пристанището на Доган, Борисов, Гешев и други.
 

Преди дни вътрешният министър Бойко Рашков обеща списъкът с тези проверки да бъде публикуван от МВР, което и стана днес. В него информацията за преписките е доста лаконична, но от съпоставката на данните с публично известни факти, могат да бъдат разпознати много от случаите, които са знакови за последните години.

 

Според данните на МВР това са случаи, които засягат публични лица, заемащи ръководни длъжности в държавните и общински администрации от началото на миналата година.

 

Случаите касаят: Служители на Областна администрация София-град; Кметовете на София, Видин и още няколко общини; Магистрати от прокуратурите в Ямбол, София и Бургас; Служители на столичната здравна каса; Ръководството на БНБ; Служители на Българската агенция за инвестиции; Директорът на здравната каса в Плевен; Директорът ОПОС и бивш началник на кабинет на МОСВ; Служебният министър на здравеопазването; Директорът на Национален дворец на културата (НДК); Главният архитект на София; Главният прокурор и свързани с него лица; Депутат.

 

Реакцията на прокуратурата не закъсня. От държавното обвинение определиха публикацията на МВР като „атака“ от „лица, временно ръководещи институции на изпълнителната власт“.

 

„Никъде в българското законодателство не е предвидено наблюдаващите прокурори да уведомяват за предприетите действия органите на МВР, още по-малко, вътрешния министър, който няма компетентност по извършването на процесуални действия“, подчертават от прокуратурата.

 

„Свидетели сме на поредната едностранна атака от страна на изпълнителната срещу съдебната власт. Прокуратурата няма да позволи да бъде въвлечена в неконструктивен „диалог“, който погазва конституционно заложения принцип за разделение на властите. Против интереса на българските граждани е прокуратурата да възприеме подхода, налаган от лица, временно ръководещи институции на изпълнителната власт, за нарушаване устоите на правовата държава“, допълват те.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3396 |01.04.2022 Има напредък в преговорите между Русия и Украйна, разкри Лавров . 0| 17699 |01.04.2022 Сензационни разкрития за Гешев и още трима шокираха световния научен елит . 0| 4314 |26.03.2022 Кулеба разкри „рецептата за украинска победа“ над Русия . 0| 4101 |26.03.2022 Медведев посочи четири случая, в които Русия може да използва ядрено оръжие

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads