Реклама / Ads
0| 7228 |20.06.2009 НОВИНИ

Наградиха най-едрата череша в Кюстендил

.
Римските градинари опитвали да присадят череша на лаврово дърво, за да го увенчаят.
 

Приключи тридневният празник на черешата, който се провежда в Кюстендил за втора поредна година.

Изложението всъщност започва от Кюстендил през 1896 г., когато е учредена Първата национална овощарска изложба и градът получава званието ”Майка на българското овощарство. “

Още Плиний Стари съобщава, че римските градинари опитвали да присадят череша на лаврово дърво, за да го увенчаят. Това говори за царствеността на черешата, с което дори славният пълководец Луций Лициний увенчавал радостта от победите си. Естетиката на цъфналия черешов цвят, обърнат към слънцето, е наситен с мистична дълбочина, черешата е символ и украса за аристокрацията и дипломацията във всички общества.Черешата е и един от знаковите символи за Кюстендил. Избрани от Бога, обичани от самодивите, белязани със знака на сакралност, черешите са символ на доброто. Те са предвестници на лятото, вратата, през която се отваря берекета и успеха на кюстендилския овощен край. Тук черешата е присадена в бита и културата на населението; тя е пазена и обгрижвана с обич, с надежда за добруване, оградена е от ритуали и самородна поетичност; за кюстендилеца тя е: „ Черешчица род родила...”

На “Празника на черешата” животът се превръща просто в купа с череши. Изложбени маси биват покривани с този ярък и вкусен плод. Излагат се произведения на изкуството, посветени на черешата и майсторски изплетени вешала. В трудолюбивите ръце на кюстендилските кулинари този плод намира широко приложение - красиви пити, сладка, компоти и сиропи от череши красят конкурсните маси, а кюстендилци и гостите на града с изумление откриват многообразието на черешовия свят.

Накрая се определиха победителите на изложението за най-добро и атрактивно представяне, а черешите се раздават и изяждат. Приз за най-едра череша, спечели Читалище Просвета, кметство с. Граница. За Най- атрактивно вешало награди получиха - за първо място Читалище "Славчо Темкин" с. Драговищица, две първи втори места - за Читалище "Спасовица" с. Николичевци и за Читалище "Христо Ботев" с. Горановци. Приз за най- красив черешов щанд получиха децата от Обединен Детски комплекс, който наредиха красиви пана от череши. Второ място получи Сдружение "Партньори". Четири трети места определи журито, което сред красотата от подредени маси трудно избра тези, които заслужават награди. Читалище "Светлина" с. Коняво, Гимназията по туризъм в града и две детски градини - ЦДГ "Здравец" и ЦДГ "Май".

Тридневните черешови празненства завършиха с художествена програма.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5287 |20.06.2009 Таймс презентира Атака; греши името на Волен Сидеров . 16| 6993 |20.06.2009 Сергей стартира от Мекката на Бойко - Банкя . 2| 6388 |19.06.2009 Проверяват зам.-министър за конфликт на интереси . 1| 4480 |19.06.2009 Повдигнаха задочно очвинение на Таки

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads