Реклама / Ads

 

1| 2410 |21.06.2021 НОВИНИ

Най-екзотичното място, където българи ще гласуват, е Доминиканската република

.
Източник: стопкадър, bTV
Очевидно нашите граждани, които са планирали своите почивки, са изпратили декларации и са събрани необходимите 40 заявления за гласуване, така че ние ще трябва да отворим секции на места като някои гръцки острови, където пак няма българска общност. Най-екзотичното място е Доминиканската република, където също имаме 40 заявления. Това стана ясно от думите на постоянния секретар и председател на РГ ”Избори“ Иван Кондов.

Той обясни, че това им създава затруднения, защото трябва да изпратят изцяло членовете на СИК-овете там, и второ: ако там гласуват над 100 избиратели, по сега съществуващия Изборен кодекс, най-вероятно есента, когато има президентски избори, ще трябва автоматично да отворят секции там, сезонът отдавна ще е отминал и вероятно няма да има български граждани там.

 

По думите му големият брой секции създава проблем и с връщането на изборните книжа. Те по закон трябва да се върнат с дипломатическа поща.

 

„ЦИК вече излезе с решение относно местата, където ще се провеждат избори и местата, където ще се отворят секции. Нашите и техните цифри малко се разминават, но това е технически въпрос, който в следващите дни ще бъде изчистен“, коментира постоянният секретар и председател на РГ "Избори“.

 

„Преди около месец, когато трябваше да изпратим прогнозен бюджет в Министерски съвет за изборите, ние го направихме точно на база 800 секции. Това изглежда наистина страшно много и това представлява една доста сериозна задача пред нас - логистична, организационна и от всякакво естество. Особено много ни притеснява въпросът за човешките ресурси“, обясни Кондов.

 

Той коментира автоматично отваряните секции от последните 5 години. Според него на някои места вече няма български общности. Кондов се надява законодателят да даде гъвкавост, за да може тези секции или да бъдат обединявани, или да не бъдат разкривани.

 

Зам-председателят на работна група "Избори" Калин Анастасов предупреди, че до началото на изборния ден остават 465 часа, за да се организира и финализира процесът по подготовка и провеждане на изборите. Той уточни, че е констатирано разминаване в цифрите и изброяване на секциите от ЦИК, изпратено е писмо за това в ЦИК и от МВнР се надяват, че тази грешка ще бъде коригирана. Разликата е в секции, които не са отбелязани.Като например две секции във Великобритания, които са организирани, но все още не са влезли в решението на ЦИК.

 

65 334 ще бъдат българските граждани, които ще бъдат включени в избирателните списъци за гласуване извън страната.

 

Общо подадените заявления са с 6 000 повече и разликата се наблюдава от местата, където не са събрани 40 заявления. Подобен е случайт със секцията в Малайзия.

От утре Външно министерство ще приеме 710 000 бюлетини от БНБ и ще започне получаването на изборните книжа.

 

Ето колко секции ще бъдат открити по райони:

- в района на Азия, Австралия и Океания ще бъдат разкрити в 7 държави 16 секции;
- в района на Близкия Изток и Африка - в 13 държави, ще бъдат организирани 16 секции;
- в района на Източна Европа и Централна Азия - в 7 държави, 17 секции;
- в района на Югоизточна Европа, където е и Турция - в 12 държави - 172 секции;
- в Европа - в 22 държави ще бъдат открити 483 секции- абсолютен рекорд на територията на Европа;
- в Южна Америка и Карибския басейн - в 7 държави, ще бъдат открити 80 секции.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 13| 9422 |16.06.2021 Където и да бръкнеш, все смърди: Обществени поръчки за милиони в правосъдното министерство . 4| 3470 |15.06.2021 Министър Рашков: Където и да се обърнем - блато. В служба на МВР открихме лозунги на ГЕРБ . 0| 2471 |10.06.2021 Без разрешение за строеж край болница ”Иван Рилски”, където токов удар уби момче . 5| 3236 |03.06.2021 Керемедчиев: САЩ ни поставиха в срамния списък от държави, където олигархията брутално се е сраснала с политическия елит

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ