Реклама / Ads
0| 3484 |30.08.2022 НОВИНИ

Най-известната корпоративна жертва на енергийната криза Uniper губи по 100 млн. евро на ден

.
Клаус-Дитер Маубах
Германската компания Uniper поиска още повече финансова помощ от германското правителство, повишавайки сметката за спасяването ѝ до впечатляващите 19 милиарда евро. Посочената причина е, че растящите цени на газ и електроенергия унищожават паричните ѝ резерви.
 

Най-големият вносител на руски газ в Германия търси повече пари, въпреки че подробностите от сделката с правителството на Германия за спасяването му от миналия месец все още не са уточнени.


Uniper, на която финландската Fortum е мажоритарен собственик, заяви, че вече е изтеглила напълно кредитна линия от 9 милиарда евро от държавния кредитор KfWи е поискала още 4 милиарда евро, за да се справи в текущата ситуация. Fortum заяви по-рано в понеделник, че преговаря с финландската държава за това как да защити нуждите си от ликвидност.


Съобщението на Uniper идва по-малко от два дни преди планираните работи по извънредна поддръжка на "Северен поток 1", които ще преустановят потоците от руски газ към Европа през главния за компанията захранващ тръбопровод между 31 август и 2 септември.


Най-известната корпоративна жертва на енергийната криза в Европа досега, Uniper беше съсипана от прекъсвания на газовите доставки от Русия, нейния основен доставчик. Тов я принуди да покрива недостига на много по-високи цени от други места.


Това причинява парични загуби от "много над" 100 милиона евро на ден, каза главният изпълнителен директор Клаус-Дитер Маубах.


Освен това Uniper беше притисната от по-високи плащания, за да защити продажбите на ток в светлината на шесткратното увеличение на цените на газа и удвояване на разходите за електроенергия.


"Ние работим на пълна скорост с германското правителство за трайно решение на тази извънредна ситуация, в противен случай Uniper вече няма да може да изпълнява своята критична за системата функция за Германия и Европа", добави Маубах.


Източници съобщиха на "Ройтерс" миналата седмица, че KfW е готова да предостави на Uniper, която отчете загуба от 12.3 милиарда евро през първата половина на 2022 г., повече кредити от договореното в сделката за спасяване от 15 милиарда евро от миналия месец.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2994 |28.08.2022 Микробус с 9 българи катастрофира в Унгария, има жертва . 0| 3239 |20.08.2022 Военни са жертва на химическо отравяне в Запорожка област, твърди Русия . 0| 2855 |09.08.2022 Пожар във вилна зона „Росенец“ взе жертва . 0| 3447 |04.08.2022 Д-р Пламен Димитров: Защо Западът не е готов да жертва Украйна заради помирение с Русия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads