Реклама / Ads
8| 5238 |09.04.2023 НОВИНИ

Най-малко 141 китайски военни самолета са навлезли в тайванското въздушно пространство

.
Източник: личен архив
През последните 24 часа най-малко 141 самолета от военновъздушните и военноморските сили (ВВС и ВМС) на Народноосвободителната армия на Китай (НОАК) са преминали Средната линия в Тайванския пролив, която разделя острова от континента, съобщава OSINTDefender в Twitter.
 

Флотилията е включвала изтребители J-10, J-11, J-16 и Су-30, стратегически бомбардировачи H-6K, транспортни самолети Y-8, Y-9 и Y-20AR и KJ-500.

Китайските държавни медии съобщиха, че самолетите са били в пълно бойно снаряжение.

 

Reuters пише, че "Китай е симулирал прецизни удари по обекти на територията на Тайван във втория ден от военноморските мнаневри в неделя.

 

Министерството на отбраната на самоуправляващия се остров също съобщи за "многократни навлизания на военни самолети“ и отбеляза, че ще следи действията на ракетните войски на НОАК.

 

Пекин, който твърди, че Тайван е част от територията на единен Китай, започна тридневни военни учения около острова в събота, ден след завръщането на президента Цай Ин-вен от "транзитно" посещение в Съединените щати.

Китайската държавна телевизия съобщи, че патрулите и ученията около Тайван продължават.

 

"Под единното командване на командния център за съвместни операции на театъра, множество видове формирования извършиха симулирани съвместни прецизни удари по ключови цели на остров Тайван и околните морски зони и продължават да поддържат настъпателна позиция около острова“, се казва в съобщението.

 

Командването на Източния театър на китайската армия пусна кратка анимация на симулираните атаки в своя акаунт в WeChat, показвайки ракети, изстреляни от земя, море и въздух към Тайван, като две от тях експлодират в пламъци, докато удрят целите си.

 

Източник, запознат със ситуацията със сигурността в региона, казва пред Reuters, че Китай е извършвал също симулирани въздушни и морски атаки срещу "чужди военни цели“ във водите край югозападното крайбрежие на Тайван.

 

"Тайван не е единствената им цел“, посочва неназованият събеседник на агенцията. "Много е провокативно“.

 

Министерството на отбраната на Тайван съобщи, че към 11 часа българарско време в неделя са забелязали около Тайван 70 китайски самолета, включително изтребители Су-30 и бомбардировачи H-6, както и 11 кораба.

 

"Що се отнася до движенията на ракетните сили на китайските комунисти, армията на страната ни също ги следи отблизо чрез съвместната система за разузнаване, наблюдение и прехващане, а силите за противовъздушна отбрана остават в състояние на висока готовност“, заявяват от ведомството.

 

В съобщението се казва още, че тайванските сили "няма да ескалират конфликти, нито да предизвикват спорове" и ще отговорят "по съответстващ начин" на ученията на Китай.

 

Източникът от службите за сигурност на Reuters информира, че около 20 военни кораба, половината от Тайван и половината от Китай, са се сближили близо до Средната линия на Тайванския пролив, която от години служи като неофициална граница между двете страни, но не са се държали провокативно.

 

Китайският самолетоносач "Шандон“ излезе от Южнокитайско море във водите на Тихия океан и вече е на повече от 400 морски мили от югоизточното крайбрежие на Тайван, където провежда учения.

 

Специалист от Китайската академия на военните науки отбеляза пред китайския държавен вестник Global Times, че това е първият път, когато Китай открито демонстрира симулирани атаки срещу цели в Тайван.

 

Ключовите цели ще включват инфраструктура като писти, военни логистични съоръжения и мобилни цели, "за да бъдат унищожени с един удар, ако е необходимо".

Миналия август, след посещение в Тайпе от Нанси Пелоси, тогава говорител на Камарата на представителите на САЩ, Китай организира военни игри около Тайван, включително изстрелване на ракети във водите близо до острова.

 

Докато беше в Лос Анджелис миналата седмица, по време на това, което официално бе обявено като транзит на връщане от Централна Америка, Цай се срещна с настоящия говорител на Камарата на представителите на САЩ, Кевин Маккарти, въпреки предупрежденията на Пекин.

 

Фактическото дипломатическо представителство на САЩ в Тайван отбеляза в неделя, че Съединените щати наблюдават отблизо ученията на Китай около Тайван и са "уверени“, че Вашингтон разполага с достатъчно ресурси и възможности на регионално ниво, за да осигури мир и стабилност.

 

Вашингтон прекъсна дипломатическите отношения с Тайпе в полза на Пекин през 1979 г., но е задължен по закон да предостави на острова средствата да се защити.

Китай, който никога не се е отказвал от евентуално използване на сила, за да постави острова под свой контрол, настоява, че Тайван е най-важният и чувствителен въпрос в отношенията му със Съединените щати и темата е чест източник на напрежение, отбелязва агенцията.

 

Пекин смята Цай за сепаратист и отхвърли многократните й призиви за преговори. Цай казва, че само народът на Тайван може да реши бъдещето си.

 

През последните около три години Китай засили военния си натиск срещу Тайван, изпълнявайки редовни мисии около острова, но не в териториалното си въздушното му пространство.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 3338 |07.04.2023 Пентагонът разследва изтичането на военни планове в Украйна . 9| 3637 |06.04.2023 Китайският лидер потвърждава, че ще разговаря със Зеленски, „когато условията са подходящи“ . 3| 3637 |06.04.2023 Китай разположи военни кораби до Тайван след срещата Цай-Маккарти . 2| 3541 |03.04.2023 Китайският шпионски балон е предавал разузнавателни данни от военни обекти в САЩ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads