Реклама / Ads
2| 4650 |23.03.2011 НОВИНИ

Б.Нанев: Няма извършено престъпление!

.
Божидар Нанев
Бившият здравен министър д-р Божидар Нанев каза пред журналисти, че винаги е изпълнявал съвестно задълженията си. Това се случи преди заседанието на Софийския градски съд по делото срещу него.
 

Frognews.bg припомня, че Нанев е обвинен за сключени неизгодни сделки като длъжностно лице. Според обвинението той и Димитринка Николова, бивш началник на дирекция "Бюджет и счетоводство" в МЗ, съзнателно са сключили неизгодни сделки с "Рош България" за доставка на антивирусния препарат "Тамифлу". От това е произлязла вреда за министерството в размер на 2 454 319,20 лева.

Божидар Нанев заяви още, че не очаква нищо тревожно от процеса.

За мен е ясно, че няма извършено престъпление”, посочи бившият здравен министър.

По-късно днес делото тръгна по процедурата на съкратеното съдебно следствие, в което няма да бъдат разпитвани всички свидетели. Защитниците на Нанев поискаха пред съда да дадат показания само няколко от свидетелите. Междувременно стана ясно, че Министерството на финансите няма да търси по съдебен път щетите, нанесени от Нанев на държавата. Ведомството е редовно призовано, но служителка, упълномощена от финансовия министър Симеон Дянков, е поискала единствено препис от обвинителния акт, но не е предявила претърпени щети. Затова и министерството не беше конституирано като граждански ищец.

Според него е възможно английската страна да е искала да „се отърве” от препаратите с изтичаща годност. „Офертата на „Рош” е единствено възможната законова оферта, и то по най-ниската цена в Европа на базата на референтни цени, които имаме и които законът ни поверява да изпълняваме”, коментира бившият здравен министър. Той отбеляза, че има и друга процедура за доставка, по която би било възможно – междудържавен договор, но това би било доста по-сложно – с решение на Министерския съвет и ратификация на двата парламента. В този случай обаче никой няма да носи отговорност за лекарствата и срок на доставката.

Точно с тези мои действия, съм убеден, че са спасени стотици човешки животи и е помогнато на много хора – да бъде опазено здравето им”, подчерта д-р Божидар Нанев. Запитан – дали се чувства жертва на рейтинга на премиера, Нанев отговори, че няма място за чувства.

Същата теза защити пред журналисти и д-р Ангел Кунчев – началник на Отдел „Надзор на заразните болести“ към Министерството на здравеопазването и национален епидемиолог. “От медицинска гледна точка доставката на „Тамифлу” е единственият начин да се устои на пандемията, както са го направили всички други страни”, поясни той.

Делото ще продължи през април.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 22| 5133 |20.03.2011 П. Симеонов: Нямахме структури, бяхме бедни, но СДС се роди . 54| 5249 |16.03.2011 Плевнелиев, категоричен: Няма да подавам оставка! . 9| 4860 |15.03.2011 Б.Велчев: Няма да се кандидатирам за президент! . 9| 4658 |12.03.2011 Няма да отворят Люлин на 15 март

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads