Реклама / Ads
0| 3885 |17.09.2016 НОВИНИ

НАП проверява 1900 фирми с работници на минимална заплата

.
Националната агенция за приходите (НАП) започва проверки на 1900 работодатели в София, при които значителна част от заетите на пълен работен ден получават минималната работна заплата, съобщават от агенцията.
 
Сред селектираните фирми има и такива, при които повече от половината от работниците вземат минималната заплата. По предварителни данни на приходната агенция в над 80% от случаите има значителен риск възнаграждението да е такова само по документи, а в действителност разликата да се плаща „на ръка“.

Предишни проверки на НАП са показали, че често в случаите на укриване на действителните възнаграждения, работодателят крие и приходите си от продажби, за да осигури средства за т.нар. черна каса, а средните възнаграждения в столицата значително надвишават минималната работна заплата.

Технологията на проверките включва искане всеки служител да посочи с  писмена декларация действителния размер на възнаграждението си, като паралелно с това инспекторите на НАП ще проверяват касовите апарати, отчитането на оборотите и спазването на осигурителното законодателство.

Осигуряването на по-ниска от реалната заплата води и до невъзможност работниците да докажат произхода на доходите си, като е възможно да бъдат проверени и работници за съответствие на имуществото и доходите им, допълват от НАП.

Ако при проверките бъдат открити данъчни и осигурителни нарушения, на некоректните работодатели ще бъдат съставени ревизионни актове за укритите суми за последните 5  години, заедно с дължимите лихви.

„Осигуряването на по-нисък от реалния доход е сериозен проблем”, каза по повод на започващите проверки директорът на „Контрол“ в НАП Васил Панов.

„Често това е в резултат на договореност и взаимен интерес на работодателя и работника, но в много от случаите ситуацията е такава заради натиск на работодателя и тук държавата може да помогне на работника, ако той честно посочи реалната си заплата”, изтъкна още той.

„Съгласието да работите на минимална заплата, а да получавате повече на ръка е грешен избор в дългосрочен план“, категоричен е Панов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3751 |11.09.2016 Държавата проверява в Галиче каквото може . 1| 3600 |07.09.2016 Проверяват детските градини и училищата на всеки пет години . 0| 3764 |04.09.2016 Украинци експлоатирали български работници в Италия . 1| 4142 |02.09.2016 Все пак ще проверяват хора за връзки с ДС без тяхното съгласие

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads