Реклама / Ads
3| 2344 |16.07.2023 НОВИНИ

НАП ще проверява дали по морето плащат заплати в плик

.
Националната приходна агенция започна проверки по Черноморието срещу сивата икономика. На прицел ще са работодателите, които плащат заплати в плик на служителите си, съобщиха от НАП.

Както всяка година, те проверяват дали всички работещи в заведения и търговски обекти имат сключен трудов договор, регистриран в приходната агенция, и осигуряват ли се служителите върху реалната си заплата.

 

Най-рискови сектори се оказват търговия на едро и дребно, строителство, хотелиерство и ресторантьорството, където пикът на заетост през лятото е най-висок.

 

През летните месеци на миналата година фискалните инспектори установиха над 780 нарушения на данъчното и осигурителното законодателство, като голяма част от тях са свързани с укриване на данъци и осигурителни вноски, напомнят от НАП. Сезонните работници по морските ни курорти са сред най-рисковите групи, които получават цялата или част от заплатата си “под масата“, без тези доходи да се декларират и върху тях да се внасят осигурителни вноски. 

 

По тази причина те са и най-губещите от недекларирания труд, тъй като се лишават от редица осигурителни права, като обезщетенията за майчинство и безработица, пенсия и други. Те не могат да се възползват и от пълния размер на по-високите данъчни облекчения за деца, тъй като те се изчисляват върху заплатата, на която се осигуряват лицата. 

 

За да бъдат защитени трудови и осигурителни права на работниците по време на сезонната им работа, те трябва да имат сключен писмен трудов договор, който да е регистриран в приходната агенция. 

 

Освен служителите, заплата в плик ощетява и бюджета, а оттам и важни за обществото сфери, като социалната, здравната, образователната и др. Над 300 млн. лв. годишно е щетата за бюджета от заплата в плик. Преди десетилетие тази сума е била над 400 млн. лв., като през последните години се е стопила с около 100 млн. лв., вследствие на предприети от НАП мерки и различни икономически фактори, напомнят от приходната агенция. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 2842 |14.07.2023 Прокуратурата, ДАНС и ГДБОП проверяват фотоколаж на „Възраждане“ . 2| 11897 |14.07.2023 Горски си купували руски джипове за близо 4 милиона лева, проверяват ги . 0| 2331 |14.07.2023 Полицията в Загреб се видя в чудо: Проверяват сигнали за бомби на 39 места . 0| 3461 |14.07.2023 След като вандали се опитаха да го потрошат: Възстановяват скулптурата на Пенчо Славейков пред родната му къща

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads