Реклама / Ads
1| 5866 |10.05.2014 НОВИНИ

Напрежение преди референдума в Източна Украйна

.
Напрежението в Източна Украйна продължава да се засилва, докато регионът се готви за планирания за неделя референдум за независимост. Сблъсъци между украинските сили и привържениците на федерализацията в Мариупол причиниха нови жертви и заплашват да изпарят последните надежди за избягването на гражданската война.
 

Първоначално министърът на вътрешните работи на Украйна Арсен Аваков съобщи за 21 загинали при операцията на украинските сили в Мариупол, където въоръжени представители на самопровъзгласилата се Донецка народна република са завзели първия етаж на полицията в града, но по-късно департаментът за здравеопазване към Донецката областна администрация разпространи съобщение, в което се посочва, че броят на загиналите е седем души, а 39 души са приети в болници в града с огнестрелни рани, отбелязва агенция „Фокус".

От своя страна министерството на отбраната на страната обяви, че осем военнослужещи са ранени в хода на сблъсъците между федералистите и украинските сили в Мариупол. Преди това от министерството съобщиха, че загинали и ранени сред военнослужещите по време на сблъсъците в Мариупол няма, а самите те не вземат непосредствено участие в антитерористичната операция, а осигуряват прикритие на основните сили, задействани в операцията, и контролират пропускателните пунктове на изходите на града.

Украинският вътрешен министър съобщи, че началникът на полицията в Мариупол, където украинските сили провеждат спецоперация срещу привържениците на федерализацията на Украйна, е отвлечен. „Похитен е началникът на полицията в Мариупол, а няколко полицаи са убити", написа той във Фейсбук. В съобщението си той посочва още, че от покрива на градската болница снайперист е открил стрелба срещу войниците и мирните граждани.

От привържениците на федерализацията съобщиха, че снайперският обстрел срещу мирни граждани в Мариупол е провокация на киевските власти, която единствено ще доведе до приток на доброволци към Народното опълчение. Това заяви пред РИА Новости съпредседателят на правителството на самопровъзгласилата се Донецка народна република Мирослав Руденко.

Междувременно, обстановката остава напрегната и в други части на региона. В Славянск поддръжници на федерализацията нападнаха рота украински военнослужещи, охраняващи телевизионната кула, която по-рано бе под контрола на сепаратистите. По данни на журналиста Роман Бурко засега няма информация за загинали или ранени.
В Донецк похитиха доброволци на Червения кръст

В Донецк пък неизвестни лица атакуваха офиса на Червения кръст в града и похитиха 7 сътрудници на международната благотворителна организация, съобщава местната полиция. Сред похитените има един гражданин на Франция. Останалите шестима са украинци - трима доброволци от Киев и трима от Донецк, съобщава "Взгляд".

Доброволците пристигнали вчера в Донецк с товар медикаменти, посочва БГНЕС. Те са били похитени, докато са били в офиса на Червения кръст в центъра на града. Офисът е бил атакуван в 16,00 часа местно време. Нападателите поставили всички под стража, но впоследствие освободили жените. После отвели пленниците, като взели със себе си и доставените медикаменти.

Понастоящем заложниците се намират в сградата на Донецката областна държавна администрация. Сградата се контролира от ръководството на самопровъзгласилата се Донецка народна република.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 41| 5431 |09.05.2014 Плевнелиев: Русия не работи за намаляване на напрежението . 5| 5740 |05.05.2014 СЗО предупреди за разпространение на детски паралич . 17| 5152 |04.05.2014 ГЕРБ: Киев и Москва да покажат воля за намаляване на напрежението в Украйна . 21| 5530 |28.04.2014 Младите старозагорски социалисти готови за предизборната битка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads