Реклама / Ads
32| 5904 |24.08.2011 НОВИНИ

Народните „любимци” пилеят парите ни

.
В същото време колегите им в ЕС цепят на две всеки цент. Шведи, англичани и германци са подложени на строга бюджетна дисциплина в родните си парламенти.
 

продължение

Българският депутат изсмуква най-много пари от данъкоплатците си в ЕС след народните представители на Италия. Издръжката на един народен избраник на Ботуша е 12 000 евро на месец, докато у нас българите са длъжни да покриват чрез заплатите си общо около 10 000 евро, за да плаща субсидиите и заплатите на любимците си от пл. „Народно събрание”. След българските депутати по размер на издръжката се нареждат Германия, Великобритания, Швеция и Франция. В 12 000 евро издръжка на италиански депутат влизат пътни разходи, телефони, хотелски услуги, време за почивка и пр.

При германските депутати, които струват на данъкоплатеца си около 7000 евро на месец, има наложен строг режим. Партиите и всеки отделен народен представител са длъжни да декларират в парламента на всеки 3 месеца допълнителните си доходи, които надхвърлят 1000 евро месечно. Германските парламентаристи трябва да регистрират и всички дялови участия в компании, както и членството си в асоциации или организации, практика, която у нас доста често не се спазва. Швабите са длъжни да представят бъдещите си планове по отношение на парламентарната си дейност. След това се публикуват в страницата на бундестага, така че обществото да следи изкъсо какви ги вършат избраниците му.

Народните представители във Великобритания получават скромните за родните ширини 6000 евро от парите на държавния бюджет. Проучване на BBC показва, че консерватори и либерали харчат събсидиите за телевизори, мебели, нови кухни, жилища под наем, командировъчни и за личен персонал. Отделно от това те получават служебни самолетни билети в бизнес класа и пътуване в първа класа с железопътен транспорт за парламентарната дейност в рамките на Обединеното кралство. В сравнение с родните народни представители, английските имат право само на три посещения годишно в европейските институции както и до 15 обратни пътувания годишно за съпрузи или деца.

В Швеция колегите им получават малко под 6000 евро месечна издръжка. Страната е една от най-демократичните в това отношение и показва на данъкоплатците всеки изхарчен от депутатите евроцент. Съгласно законите за прозрачност шведските граждани могат да придобиват всякаква информация от която и да е държавна агенция, освен ако не става дума за секретни документи, свързани с други държави. Именно заради тези условия един от зам.-министрите в скандинавската страна е принуден да подаде оставка през 1995 г., защото е бил заловен да купува пелени за детето си от служебната кредитна карта. По статистика администрацията в Швеция е сред най-свитите в рамките на Европейския съюз, което спестява допълнителни милиони евро на работещите. В същото време шведските народни представители имат право на служебно жилище, каквато е практиката и у нас. Те са задължени да намират възможно най-евтините начини за транспорт, когато пътуват по службa.

След шведите по размер на депутатска издръжка се нареждат французите. За 577-те членове на Националната асамблея на Франция данъкоплатците трябва да подсигурят 5000 евро на месец. В тях не се включват разходите за служебен апартамент, пътуване и развлечения, както и за персонал, които се покриват чрез отделен бюджет. Вместо в луксозни лимузини и скъпарски джипове, както са свикнали да пътуват родните парламентаристи, французите са предвидили за своите народни представители безплатна карта за влак – първа класа. Освен това те имат право да пътуват до 40 пъти от Париж до избирателните си райони със самолет.

началото на темата - вж.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 33| 5345 |15.08.2011 МВР слага край на парите "под масата" . 10| 4941 |12.08.2011 Дянков резна парите на МВнР за изборите зад граница . 26| 6399 |29.07.2011 Манолова ръфа Дянков за парите на НЗОК . 12| 5147 |14.07.2011 "Парите в пликче" ще се облагат с данък

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads