Реклама / Ads
1| 4310 |19.11.2015 НОВИНИ

Наш лекар оказвал първа помощ на ранените в Париж

.
Архив
Доктор Юри Йорданов е само на 35 и никога преди нощта на атентатите в Париж на 13 ноември не е лекувал огнестрелни рани. Той обаче се е оказал най-възрастният доктор на смяна в спешното отделение „Сан Антоан” по това време и е трябвало да вземе нещата в свои ръце, съобщава Би Би Си.
 

Започнал нощната си смяна във фаталния петък с очакване за обичайната смесица от възрастни пациенти и среднощни пияници.

 

Но в петъчната вечер неговата болница е била само на 200 метра от една от кървавите атаки в барове и ресторанти във френската столица.

 

Три часа след като започнал работа, д-р Йорданов се грижел за мила възрастна дама, когато студент по медицина връхлетял при него с нечленоразделни викове.

В първия момент не разбрал нищо. Докато не видял пациентите, които току-що са били докарани.


Първата била дама на около 30 години с три огнестрелни рани. „Никога не съм виждал подобно нещо. От рамото й се виждаше само кръв и кости”, спомня си лекарят. Първоначално пациентите идвали, ходейки въпреки раните си – с помощ от приятели или след като са успели да се качат в такси.

 

След това започнали да прииждат и линейки с по-тежко пострадали.

Доктор Йорданов казва, че не знае как някои от хората са оцелели. Един от пациентите имал заседнал куршум между черепа и кожата.

 

Друга жена е била в кръв от глава до пети. Докторът започнал да търси раните й, но тя му казала, че кръвта не е нейна, а на съпруга ѝ, който бил пред нея.

 

Лекарят споделя, че най-трудната част била не просто да се справиш с пациентите със сериозни наранявания. Трудно било най-вече с по-леко пострадалите, които можели да говорят. От техните разкази той разбрал за ужаса, който са преживели.

Докторът повикал подкрепление от цялата болница. Дошли и много доброволци, повечето от които студенти по медицина, които са били в ресторанти наоколо.

В отделението са пристигнали общо 50 пациенти, всички с огнестрелни рани.

 

Макар че екстремната ситуация не му е била позната, след първите 5 минути на ужас на преден план излязла неговата подготовка. „Това е нашата работа. Стабилизираме пациента, започваме лечение и викаме хирурзи, когато се налага”, допълва лекарят.

„Правим това всеки ден – в случая просто обстоятелствата са извънредни”, казва той, цитиран от bTV.

Да бъдеш подготвен е част от работата, подчертава лекарят.

 

По-рано същия ден негови колеги, които не са били на работа, са участвали в симулационно упражнение, за да се подготвят как да действат в случаи на масова стрелба.

 

По думите на д-р Йорданов, такова обучение се прави поне два пъти в годината.

И въпреки че той е участвал в такова, никога не е очаквал да се случи в реалността.

Лекарят се гордее с колегите си и със системата за спешна медицинска помощ в Париж.

В петъчната вечер пострадалите са били разпръснати равномерно в почти 20 болници в региона, което гарантирало, че хирурзите и медицинския персонал не са били претоварени.


Трима от ранените в петъчната вечер пациенти все още са в интензивното отделение на болницата на д-р Йорданов. Единият е в критично състояние. Много от пациентите обаче, които претърпели не толкова сложни операции, вече са изписани.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4108 |11.11.2015 Лекарите мислят за протест . 4| 5250 |11.11.2015 А. Райчев: Може да очакваме протести на лекари и железничари . 10| 4232 |10.11.2015 С пръстов отпечатък купуваме лекарства на роднини до "трето коляно" . 2| 5627 |03.11.2015 Млада жена почина от лекарско безхаберие

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads