Реклама / Ads
0| 3295 |27.06.2022 НОВИНИ

НАТО увеличава драстично силите за бързо реагиране

.
НАТО планира да увеличи драстично силите си за бързо реагиране. Става дума за увеличение от 40 хил. на над 300 хил. войници - ясен знак във времена на война, бушуваща в сърцето на Европа след старта на руската инвазия в Украйна в края на февруари.
 

Йенс Столтенберг, генерален секретар на НАТО, обеща, че срещата тази седмица ще бъде трансформираща, включително и по отношение на най-голямата промяна на колективното възпиране и отбрана след Студената война. 


Членовете на НАТО, разположени най-близо до Русия, особено балтийските държави Естония, Латвия и Литва, но също и Полша и последните кандидати за НАТО Финландия и Швеция, се чувстват особено застрашени. Те очакват драматично подобрение на източната отбрана на НАТО, което ще включва други членове като Обединеното кралство, САЩ и Франция, които обещават военни самолети и кораби да бъдат в готовност.


Силите за бързо реагиране на блока в момента разполагат с 40 000 войници, като много от тях са базирани по източния фланг на алианса.


"Ще подобрим нашите бойни групи в източната част на Алианса до нива на бригади. Ще трансформираме силите за реакция на НАТО и ще увеличим броя на нашите сили с висока готовност до доста над 300 000 души", каза Столтенберг. 


Силите за бързо реагиране на НАТО са комбинация от сухопътни, морски и въздушни средства, предназначени да бъдат разгърнати бързо в случай на атака. Тя непрекъснато нараства по размер от 13 000 войници до 40 000 от 2014 г.


Има допълнителни възможности за разполагане на повече бойни групи в България, Унгария, Румъния и Словакия.


Очаква се също така членовете да променят официалната позиция на алианса спрямо Русия, която беше приета през 2010 г. и описва Москва като "стратегически партньор".


Очаква се новите планове да бъдат одобрени на срещата на върха на НАТО тази седмица в Мадрид, която ще последва срещата на Г-7, която се провежда в момента в Германия.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2842 |27.06.2022 НАТО: България повишава разходите за отбрана със 7,49 на сто спрямо миналата година . 0| 3155 |26.06.2022 Турция: Швеция и Финландия не са направили нищо, за да даде Анкара подкрепата си за НАТО . 0| 3232 |23.06.2022 Постигнато е разбирателство за облекчаване на трафика между България и Румъния . 0| 2970 |23.06.2022 Гьоков: Не съм оптимист, че увеличаването на пенсиите може да се случи от 1 юли

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads