Реклама / Ads
6| 3638 |02.08.2024 НОВИНИ

"Небрежно изглеждащ мъж, който с ръка в джоба взе среброто": Кой е Юсуф Дикеч - новата звезда в социалните мрежи?

.
Турският състезател по спортна стрелба Юсуф Дикеч Източник: Х
Турският състезател по спортна стрелба Юсуф Дикеч предизвика вълна от възхищение и бързо стана звезда в социалните мрежи след начина, по който спечели сребърен олимпийски медал в смесената отборна надпревара на 10 метра пистолет.
 

Дикеч и съотборничката му Севал Тархан приключиха втори след истински драматично поражение с 14:16 от сърбите Зорана Арунович и Дамир Микец на финала на 30 юли в Шатору.

 

Причина за неподправената радост сред спортните фенове, обаче, стана 51-годишният Дикеч, а коментарите за представянето му са изключително въздействащи.





Елитните стрелци по принцип използват помощна екипировка и оборудване, като лещи за изостряне на зрението и за подобряване на виждането, специални очила с едно закрито око и слушалки на намаляване на силата на звука. Дикеч, обаче, нямаше нито едно от тях, но въпреки това помогна на Турция да спечели сребърното отличие.

 

"Турция прати 51-годишен небрежно изглеждащ мъж с тениска, обикновени очила и тапи за уши, който с ръка в джоба взе среброто. Така се печели любовта на феновете“, споделя отдаден на играта спортен запалянко.

 

"Така се става легенда. Той просто се появи на стрелбището, стреля почти перфектно и след като приключи, попита къде е най-близката зона за пушене", отбеляза човек от обслужващия екип на олимпийското стрелбище.





Дикеч, който е пенсиониран полицай и треньор по стрелба, участва на петата си Олимпиада и за първи път печели отличие.

 

Турският стрелец бе категоричен, че не се нуждае от специална екипировка.

 

"Нашата федерация нямаше проблем да ми осигури специални очила или други пособия, но просто отказах, защото мисля, че стрелям по-добре, когато гледам нормално с двете си очи", подчерта той.

 

Юсуф Дикеч е роден на 1 януари 1973 г. в Гьоксун, област Кахраманмараш. Той е военнослужещ в Главното командване на жандармерията с чин първи сержант. 51-годишният турски спортист не е новак в олимпийското стрелбище. Той се състезава във всички летни олимпийски игри от 2008 г. Досега никога не е имал възможност да участва с треньор. Самоук е, като най-големият успех е 13-ото място на Олимпийските игри през 2012 г.





"Ако имах треньор, щях да спечеля медал още на втората си олимпиада. Треньорът има голям принос. Той наблюдава по-добре теб, твоята стойка, твоите недостатъци. Той обръща внимание на недостатъците ти. Той прилага програмата за обучение на практика", казва Дикеч. Продължава да тренира в спортния клуб на жандармерията.

 

Турският спортист получи прозвището "Чичо без разходи", а някои потребители го нарекоха и "Чичо котарак" заради любовта му към животните. Заради осанката си е сравняван и иронизиран с Джон Уик, Джеймс Бонд, Хитмен и много други популярни филмови герои.

 

Дикеч има романтично хоби. А именно - танците. Редица източници посочват като причина за успеха му раздялата. Според някои от тях се запалва по стрелбата най-вече заради развода си. Спортистът има дъщеря.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 8130 |02.08.2024 Уволниха шефа на ДАИ заради хаоса с техническите прегледи . 0| 6265 |02.08.2024 „Софийска вода“ временно ще прекъсне водоснабдяването в част от ж.к. „Света Троица“ и ж.к. „Фондови жилища“ . 3| 3665 |02.08.2024 Експерт: Губим над 8 млрд. лв. по ПВУ заради забавеното саниране? . 1| 2716 |02.08.2024 Турция блокира достъпа до Instagram, след като високопоставен съветник на Ердоган се оплака от цензура

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads