Реклама / Ads
6| 10204 |13.10.2020 НОВИНИ

Д-р Неделчо Тотев: Едва ли лекар, уважаващ себе си, би избрал да остане управител

.
Д-р Неделчо Тотев
Професията ми е лекар. Това не е професия – управител, а длъжност, която човек заема. Едва ли лекар, уважаващ себе си, би избрал да остане управител.
 

Това заяв пред БНР председателят на Сдружението на общинските болници и директор на болницата в Чирпан д-р Неделчо Тотев.  Позицията му е относно оповестените законови промени, които ще принудят управителите на лечебни заведения да избират дали да работят само като лекари или само като мениджъри.

 

Предстои Сдружението на общинските болници следващата седмица да проведе заседание на Управителния съвет, за да излезе със становище по предложенията.

 

Според д-р Тотев действието на законодателното решение е отстрочено с 4 месеца, "сякаш за да се намали остротата на проблема".


Никой не казва и не анализира колко са лекарите в пенсионна възраст, в рисковия контингент, които при развила се епидемия от Covid-19 биха излезли от системата, подчерта той.


„Отдавна на всички е ясна крещящата нужда от лекари. Онзи драматизъм, в който изпадат не само малките лечени заведения, но и всички лечебни заведения, ако решат пенсионерите да излязат с дипломата си от системата.“

 

Личните лекари в системата трябва да се запазят, категоричен е болничният директор. Научна фантастика по думите му е, че ще произведем лекари за толкова кратко време, те ще се обучат и ще осигурят по-плавен преход при напускането на лекарите в пенсионна възраст.  

 

"Такъв нормативен хаос в системата не е съществувал преди", каза още д-р Неделчо Тотев. 

 

„Как да управляваш нещо, което върви на автопилот? То е неуправляемо в момента. Ние просто гледаме да намалим щетите от това, което се случва години наред вече."

„Напудрена, хубава дума е, но какви мениджъри сме, когато от нас нищо не зависи“, коментира Неделчо Тотев.

 

Идеята може би на този закон е управителите да не бъдат лекари, смята д-р Тотев.

„Един хирург или един акушер-гинеколог, ако не влезе в зала за тези три или пет години, в които е управител, не знам после дали ще си спомни изобщо нещата, които е стигнал като ниво на компетентност. Защото ние се учим цял живот.“, допълни още той.

 

„Напускането няма да заличи системата, но за някои болници е критично. Примерно шефът има диплома за клинична лаборатория, една-единствена. Ако този човек си оттегли дипломата, защото остава управител, лаборатория откъде ще дойде“, пита още д-р Тотев.

 

„До такава степен формализирахме лекарския труд, който е високо интелектуален труд, че го сравнихме с труда на копача“, заяви в заключение директорът на болницата в Чирпан, който е акушер-гинеколог.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 6017 |10.10.2020 Журналист: Кога милицията ще разследва финансовите престъпления, вместо да се занимава с яйцата на кокошките? . 11| 7504 |10.10.2020 Млад талант възпя прокуратурата: Всичко разследваме, всеки разпитваме, освен нашите хора /видео/ . 8| 5276 |01.10.2020 Приключи разследването на смъртта на Милен Цветков . 6| 5030 |01.10.2020 Д-р Неделчо Тотев: Няма кой да открие инфекциозни отделения и да има субсидия за това

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads