Реклама / Ads
1| 4146 |20.03.2020 НОВИНИ

”Неделни хора” - жертва на група протестъри и провокатори

.
Източник: архив, БГНЕС
Една инициатива за съхранение на българските обичаи и традиции често попада под ударите на общественото мнение. Става дума за провеждането на така спорното Неделно хоро, което допреди няколко месеца се провеждаше на площада пред Народния театър. Е, то вече не е там, но група хора продължават да уронват авторитета на инициативата и то не само в София.
 

Инициативата възниква още преди 6 години, по време на масовите протести тогава. Нуждата се появила естествено - хората искали да повдигнат духа си. Но впоследствие традицията останала.

 

Но с подобни идеалистични инициативи често може да се злоупотреби, особено политически, както и става.

 

“Малко се изкривиха нещата, защото една много малка част от хората там залитнаха към национализма и патриотизма. Носиите и байрака не са задължителни атрибути. Тези хора са абсолютно политически ангажирани - сред тях има платени протестъри”, заяви пред FrogNews Цветомир Христов от инициативата “Неделни хора”.

 

Площадът пред Народния театър “Иван Вазов” се води търговска площ. То е отдадено на театъра със заповед и там не могат да се провеждат никакви мероприятия. Освен всичко, според Наредбата за местните данъци и такси, подобни търговски площи се отдават под наем, какъвто от инициативата няма как да плащат. Появили се предложения да събират дарения и пари, но от “Неделни хора” предпочитат да се договорят с място, което ще отдаде своя територия безвъзмездно.

 

“Проблемът пред Народния театър дойде от там, че не се провеждаше законосъобразно. Ясно е с каква цел е това - да се генерират приходи към общините и да не може всеки да прави каквото си иска в центъра. Ние се преместихме и искаме да уредим всичко напълно законно. За да се легализира, трябва да има лице, което да се води организатор. Отидох и извадих всички документи на своя собствена отговорност и ясно съзнавайки всички възможни рискове. По време на подобни масови мероприятия може да се случи всичко и то пряко рефлектира върху лицето, което го организира”.

 

Така инициативата “Неделно хоро” се мести на площад “Бански” в сърцето на столицата, а групата отцепници остава да танцува пред Народния театър.

 

“За тях е непристойно да се танцува до джамията. Това бе техният мотив. Според тях това е тактика на общината да потиска българското. А ние даже не забелязваме джамията… Хората, които се преместиха, бяха на мнение, че не е важно къде играем, а да продължим инициативата”, обясни още Христов

 

По думите му славата на района около Централните хали не е особено добра по ред причини, сред които най-вече бежанците. Но е категоричен - това е едно от малкото хубави неща, останали там, а освен всичко мястото е удобно и за играещите, защото е достатъчно комуникативно. Но въпреки желанието на танцуващите от “Неделни хора” да уредят въпроса и да не пречат на никого, срещу тях се появили оплаквания. От кого - не е ясно.

 

"Проверявала ни е полиция срещу сигнал. От Общината ни обясниха, че са подавани и жалби, но аз не съм ги виждал, а и не знам точно на какво основание са. Може би нарушаваме Наредбата за обществения ред. Но ние сме в район с трамваи. Според РЗИ допустимият проникващ шум е 55 децибела заради това. Ние не го превишаваме, а освен всичко се намираме и на 100-150 метра от сградите. Никой не е дошъл да замери и да каже дали нарушаваме нормите.

 

Предполагам, че тези хора, които се отцепиха от хорото се оплакват. Не можем да го докажем обаче, докато не се срещнем с общината, а тя в момента има други проблеми, съвсем разбираемо. Не искаме да пречим и точно поради тази причина съм оттеглил заявлението, с което се разрешава провеждането на Неделното хоро. В тия условия няма да провеждаме инициативата. Това е разумното решение. Искаме да се разграничим напълно от онези, които самоволно танцуваха пред Народния театър след обявяването на извънредното положение”, обясни по телефона още Христов.

 

Той беше категоричен - хората от инициативата търсят решение, а не конфронтация.

 

Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3744 |17.03.2020 УЕФА жертва Лигата на нациите . 2| 4154 |14.03.2020 Почина 74-годишният мъж, съпруг на първата жертва на COVID-19 . 5| 3987 |05.03.2020 55% от жените са били жертва на сексуален тормоз в ЕС . 17| 5213 |18.02.2020 Георги Харизанов: Радев лъже за подслушването, иска да се изкара жертва

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads