Реклама / Ads
31| 5132 |25.09.2012 НОВИНИ

Неграмотни са 40% от 16-годишните

.
40% от 16-годишните българи са неграмотни, а това ги прави неподготвени за пазара на труда, сочат данни на организацията "Заедно в час" (zaednovchas.bg).
 

Българските ученици като средно ниво изостават често с година и половина - до три години спрямо техните връстници в различни европейски държави, заяви пред БНР Евгения Пеева, ръководител на проекта.

В България различията често са породени от социално-икономически причини, смята тя. Преди година и половина социалното министерство съобщи, че 69% от безработните у нас са неграмотни и нямат образование. Добрите образователни системи залагат на учителя, много внимателен подбор на хората, които стават учители и внимателно обучение през цялото време на тяхната работа в училище, добави Пеева.

За да успява в мисията си, организацията "Заедно с нас" използва специфичен подход за привличане на млади хора да работят като учители за две години. За да получат децата качествено образование, трябва да се обучават от най-талантливите и мотивирани учители, които успяват да поведат учениците си към успех.

Този подход работи успешно вече в над 20 държави на пет континента, като се прилага от организации партньори в световната мрежа Teach For All, казват от "Заедно с нас".

Над 200 лидери от бизнеса, държавното и местното самоуправление, образованието и представители на неправителствени организации участват днес в международна конференция на тема "Равен достъп до качествено образование". Акцент на конференцията са възможните решения за справяне с проблема.

Множество анализи и класации през последните години показват, че качеството на българското образование се влошава, а по резултати българските ученици изостават от своите връстници от други европейски държави. Близо 775 милиона души в света не знаят да четат и да пишат според данни на ЮНЕСКО, публикувани в началото на септември. Почти две трети от неграмотните са млади момичета и жени. Повечето живеят в Южна и в Източна Азия, както и в Африка.

Около 122 милиона тийнейджъри от цял свят изобщо не са усвоили четмо и писмо. Навсякъде правителствата отпускат твърде малко средства за обучение по начална грамотност, при все че образованието е сред основните човешки права, изтъква в тази връзка Роланд Бернекер, генерален секретар на германската комисия по въпросите на ЮНЕСКО.

"Въоръжените конфликти са сред причините за големия брой неграмотни", се казва в документа на ЮНЕСКО.

Войните "налагат парите да се харчат за нужди на отбраната, вместо за образование", "конфликтите намаляват икономическия растеж, съдействат за разпространение на бедността и рушат инфраструктурата", се отбелязва в документа на световната организация.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 29| 5832 |28.11.2011 Младенов приключва с неграмотните и ДС-посланиците . 26| 6045 |17.09.2011 Б. Данев: С неграмотни няма високи доходи и печеливша икономика . 15| 5251 |18.07.2011 Учим неграмотни българчета на четмо и писмо . 42| 6228 |12.07.2011 Европа: Българчетата са най-неграмотни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads