Реклама / Ads
2| 5002 |14.02.2011 НОВИНИ

Некоректни държавни служители платиха 111 хил.лв на НАП

.
„Забравени” глоби, данъци и задължителни осигурителни вноски платиха на НАП в размер на 111 000 лв. некоректни държавни служители. В края на миналата година агенцията започна кампания за уведомяване на министерства и ведомства, че техни служители дължат пари на хазната.

Само за месец и половина от старта на акцията общо 832-ма чиновници посетиха офисите на НАП в цялата страна и платиха дълговете си под формата на глоби към различни институции като КАТ, РИОКОЗ, митници, съдилища, общини, както и задължения за данъци и осигуровки, дължими за минали периоди.

Най-многобройните задължения са от глоби към КАТ, но най-големите в абсолютна сума са от данъчни и митнически ревизионни актове.

В края на миналата година НАП изпрати 346 съобщения до различните министерства и ведомства, с които уведоми ръководителите им, че техни служители имат непокрити задължения към държавата. Освен това публични изпълнители на НАП се свързаха с голяма част от некоректните чиновници по телефона, за да им напомнят, че имат да плащат стари глоби.
Въпреки това някои от длъжниците не предприели действия за уреждане на своите задължения и НАП стартира процедури за принудително събиране. В някои случаи публичните изпълнители са гарантирали вземането на държавата със запор на заплати, банкови сметки и на автомобили.

От НАП напомнят, че ако некоректните чиновници не предприемат никакви мерки, за да се издължат на хазната, може да се стигне и дори до продажба на имущество.

Инициативата на НАП за събиране на стари дългове от глоби стартира с проверка на задълженията на служителите в агенцията в началото на 2010 г. Тогава стана ясно, че около 400 данъчни не са си платили глобите към КАТ, както и задължения за данък сгради и такса смет.След като изпълнителният директор на агенцията Красимир Стефанов ги прикани публично обаче, всички служители се издължиха в срока за доброволно плащане.

Отговорността за събирането на тези дългове до края на 2009 г. беше на Агенцията за държавни вземания, но глобите не бяха събирани ефективно.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 40| 4806 |03.02.2011 Т.Дончева: Държавният произвол не внушава сигурност . 1| 5549 |31.01.2011 Затвор за бивши служители на Галеви иска обвинението . 1| 4576 |19.01.2011 Закопчаха служители на реда за подкуп . 1| 5715 |09.01.2011 Нелегални депа за цигари в Провадия разкриха митнически служители

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads