Реклама / Ads
40| 4934 |25.06.2013 НОВИНИ

Нели Куцкова: Енергията от протестите да се вложи в нещо положително

.
Източник: Булфото
Нека всички експерти да дадат своя прочит как да се реформира системата. Кое в Харта 2013 е лъжа?
 

Това заяви говорителят на Съюза на съдиите Нели Куцкова пред бТВ. Уставната декларация „Харта за разграждане на плутократичния модел на българската държава” беше подписана от над 60 юристи, представители на НПО, деятели на културата, преподаватели, журналисти и еколози.

В нея се представят основните проблеми на обществото - корупцията, мрежи от тайни общества и корпоративни картели, чрез които функционират публичните сфери, неуспешната борба с престъпността, проблемната медийна среда, липсата на правна сигурност на едрата собственост, уязвяването на независимостта на съда, както и утвърдената култура на зависимост и подчинение в държавната администрация.

В хартата са изброени и още от проблемите в държавата. Повод за декларацията е казусът с избора на Делян Пеевски за председател на ДАНС, което е провокирало и задълбочило "дълбока криза на обществения договор и на тотално дискредитиране на държавните институции".

Радвам се, че имаше огромно мнозинство от хора, които не са безразлични към случващото се в страната, каза Куцкова. Тя обаче разкритикува идеята протестите да продължат с блокади на кръстовища и пътища. Ако енергията от протестите продължи и се впрегне да се направи нещо положително политиците няма да имат изход, убедена е съдийката. Тя припомни, че зимните протести са били хаотични и социални.

Важно е хората да гласуват масово, защото това е лек срещу купения вот. По отношение на идеята прокурорите да бъдат избирани Куцкова каза, че подобен избор трябва да се прави информирано. Можем ли да кажем, че вярваме на депутатите, за да можем да повярваме и на магистратите, които ще бъдат избрани. Това го има в САЩ, но в Европа никъде не се практикува, припомни съдийката.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 46| 5051 |24.06.2013 Плевнелиев започва консултации с партиите . 27| 5066 |21.06.2013 Плевнелиев: България може да се гордее с протеста си . 37| 7333 |21.06.2013 Бившата съпруга на Плевнелиев изплува от офшорка . 64| 5940 |18.06.2013 От президентството: Доходите и имуществото на Р. Плевнелиев са публично известни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads