Реклама / Ads
11| 9807 |19.01.2016 НОВИНИ

Ненчев падна в капана си, цивилен ще командва армията?!

.
Николай Цонев
В началото на 2016г. сме на път най-висшата военна длъжност в армията "Началник на отбраната" да бъде заета от цивилен. Лицата по чл. 69 по Кодекса за социално осигуряване, които имат необходимия осигурителен стаж за придобиване право на пенсия, могат да се пенсионират, без да се изисква освобождаване от служба, съответно уволнение или прекратяване на правоотношението“. Ето това казват експерти на "Нова алтернатива"
 
След като през 2009г. правителството на ГЕРБ предложи за министър на отбраната неслужилия в казарма Николай Младенов - израз на неуважение не само към служещите в онзи момент, но и към всички български мъже отбили своя войнски дълг; след като Аню Ангелов направи длъжността Директор дирекция „Военна индормация“ цивилна и стигнахме до абсурда цивилното разузнаване да бъде командвано от двама генерали, а военното- от цивилен, в началото на 2016г. сме на път най-висшата военна длъжност в армията Началник на отбраната също да бъде заета от цивилен, припомнят експертите.

На 09 февруари 2016г. настоящият началник на отбраната адм. Румен Николов ще навърши 59 години – пределна възраст, при навършването на която вицеадмиралът трябва да бъде четиризвезден генерал, за да може да остане на позицията си до края на мандата ?. В края на миналата година, при последния съвет по отбраната Николов не получи подкрепата на министър Ненчев и не бе предложен за повишаване в звание – обстоятелство, което го превърна в несъвместим със заемания пост, разясняват още те.

Силното желание на министъра да смени и изпрати адм. Николов в пенсия можеше да се сбъдне, ако самият Ненчев не попадна в собствения си капан. С приетите изменения в Кодекса за социално осигуряване, касаещи пенсионирането на военнослужещи, „реформатора“ отвори вратичка за: „§ 49. (В сила от 15.08.2015 г. - ДВ, бр. 61 от 2015 г.) Лицата по чл. 69, които имат необходимия осигурителен стаж за придобиване право на пенсия, могат да се пенсионират, без да се изисква освобождаване от служба, съответно уволнение или прекратяване на правоотношението“, цитират от "Нова алтернатива".

Преведено на обикновен език, това означава, че военнослужещите с достатъчен натрупан стаж могат да се пенсионират и едновременно да останат на служба. Тази възможност, позволена от министъра на отбраната, сега може да се превърне в спънка за смяната на началника на отбраната, т.к. при пенсионирането си адм. Николов може да подаде рапорт за оставане на служба.

Ако това се случи, българската армия ще бъде поставена пред прецедент в историята си - да бъде ръководена от цивилен. Явно българската армия след драстичното намаляване на състава ?, отнемането на социалните стимули и свалената на земята авиация, я чакат още унижения..

Пенсионирането е личен акт. Никой не може да пенсионира някого, включително и началника на отбраната, ако той не пожелае това. Сигурен съм, че министър Ненчев, като юрист и действащ политик, знае много добре това. Така даден отговорът му предполага, че той не е готов или не иска да сподели с читателите мотивите за това решение. В противен случай щеше да каже, че вицеадмирал Румен Николов ще бъде освободен от дъжност и от военна служба поради навършване на пределна възраст, съобразно званието му. Да говори за пенсиониране приляга повече на управителя на НОИ, отколкото на който е да е министър, коментират експерти от "Оtbrana.com".
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4279 |17.01.2016 400 екипа на ЧЕЗ възстановяват електрозахранването в Западна България . 2| 5600 |15.01.2016 Един от биячите на Тодор: Не съжалявам, той ни нападна . 13| 4820 |13.01.2016 Добрев: Цената на петрола падна, но у нас бензинът няма да стане 1 лв . 13| 5003 |13.01.2016 Ненчев: Купуваме руски двигатели за МИГ-29, но не от Русия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads