Реклама / Ads
6| 3232 |12.02.2021 НОВИНИ

Невролог: Без паника. Мозъкът е пощаден от COVID-19

.
Не трябва да всяваме поредната паника, че коронавирусът директно уврежда мозъка: „Леле, ами сега?! Като влезе в мозъка – няма излизане от там". За радост мозъкът, в сравнение с белия дроб, остава много пощаден.
 

Това каза в предаването „Лице в лице“ по bTV Лъчезар Трайков, невролог и ректор на Медицинския университет.

 

Според него за мозъка и пост-COVID усложненията трябва да си зададем два въпроса: Има ли директно заразявяне на мозъчната тъкан и дали неврологичните симптоми не се дължат на процесите на възпаление, които протичат другаде, например в белия дроб?

 

„Не е неочаквана новина, че коронавирусът може да влезе в неврона. За нас е важно колко често се случва това. По принцип мозъкът е много защитен орган. Има една бариера, която отделя мозъка от кръвта. Така в един момент за мозъка има още една допълнителна бариера, която спира голяма част от това, което е в кръвта. Дълго време си задавахме въпроса колко често се засяга мозъкът директно от коронавируса и имаме ли доказателства. Първата публикация излезе преди месец. Според нея при 460 пациенти, които са имали ясни неврологични симптоми, учените са успели да вземат течност от 230 от тях. Оказва се, че процентът при тези, при които има потвърждение за това, че имаме производство на антитела директно в мозъка, е много малък. Той е не повече от 12%. Енцефалитните прояви при COVID-19 също са сравнително много редки“, обясни той.

 

По думите му вирусът ще бъде тук дълго време и трябва да свикнем с носенето на маските. Трайков предупреди, че много трябва да се внимава точно какви ограничителни мерки предприемат властите, защото така у хората могат да бъдат предизвикани паника, страх и тревожност. Засилената тревожност би могла да понижи имунитета. В постковидния синдром има много психологически и невротични последствия, добави здравният специалист.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3625 |30.12.2020 Невролог: Шумахер е буден, диша самостоятелно и може да направи няколко крачки . 0| 3601 |02.10.2019 Мозъкът работи най-добре през есента. Възползвайте се! . 0| 3685 |02.08.2018 Мозъкът на атентатите в Каталуния е на свобода . 0| 4016 |25.04.2017 Мозъкът на покушението срещу Алексей Петров в съда

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads