Реклама / Ads
8| 3773 |23.02.2022 НОВИНИ

Newsweek: САЩ предупреждават Украйна за пълномащабна руска инвазия до 48 часа

.
Източник: БГНЕС
Администрацията на президента Джо Байдън е информирала украинския президент Володимир Зеленски за разузнавателни оценки, според които Русия се готви да извърши пълномащабна инвазия в съседната страна в рамките на следващите 48 часа, разкриха служители на американското разузнаване пред Newsweek.
 

"Президентът на Украйна е предупреден, че Русия много вероятно ще започне инвазия в рамките на 48 часа въз основа на информация на американското разузнаване“, посочи пред Newsweek служител на САЩ с достъп до директна информация. Източник, близък до правителството на Зеленски, потвърди пред медията, че е получено такова предупреждение.

 

Оценката на Пентагона включва руски въздушни удари, крилати ракети и наземна инвазия, според служител на американското разузнаване, цитиран от Newsweek.

 

Информацията беше потвърдена от втори служител на американското разузнаване, който подчерта всеобхватния характер на военната операция, която Пентагонът очаква от Русия. Служителят каза пред Newsweek, че инвазията ще включва не само натиск от контролирания от проруските бунтовници Донбаски район, където се изпращат допълнителни руски части, наречени от Москва "миротворци", но също така и голям удар към столицата Киев от северната граница с Беларус, където руските войски наскоро удължиха съвместните учения със своя съюзник.

 

Втори американски служител каза, че операцията ще започне с кибератака, последвана от наземна инвазия, която вероятно ще се случи през нощта. Но и двете официални лица твърдят, че плановете на Русия могат да се променят в зависимост от ежедневните събития.

 

Малко след като Newsweek беше уведомен за тези оценки на САЩ, уебсайтовете на украинското министерство на отбраната, външното министерство и други институции внезапно "паднаха" за известно време, което сигнализира за потенциална мащабна кибератака.

 

Междувременно украинският министър за цифрова трансформация потвърди, че кибератаки са нарушили работата на правителствени уебсайтове и на някои банки в Украйна. Михаил Федоров заяви, че разпространените атаки "за отказ на услуга" (denial-of-service) са били насочени към уебсайтовете на украинския парламент, кабинета и външното министерство. Той съшо така каза, че те са причинили и прекъсвания или забавяния на сайтовете на Министерството на отбраната и вътрешните работи, което контролира полицията.

 

Newsweek съобщи в понеделник, след като получи документ на ФБР, че правоприлагащите органи на САЩ са предупредили американския частен сектор за повишен потенциал от спонсорирани от руската държава кибератаки и срещу Съединените щати.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2822 |23.02.2022 Извънредно: Европейският съвет се събира утре заради кризата с Украйна . 12| 3239 |23.02.2022 Полша и Литва: Украйна заслужава статут на кандидат за членство в ЕС . 13| 3748 |23.02.2022 Bloomberg: Богаташите в Русия губят милиарди заради кризата в Украйна . 8| 2758 |23.02.2022 Фон дер Лайен: Русия от години използва енергоносителите за оказване на натиск над ЕС и Украйна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads