Реклама / Ads
0| 2954 |29.03.2022 НОВИНИ

Никола Минчев: Функционирането на парламента е гарант за правата на гражданите

.
Източник: Народно събрание на Република България
„Парламентът е основополагаща институция в нашите демократични общества. Неговото функциониране е жизненоважно за отчетността на изпълнителната власт и за гарантиране на правата на гражданите“. Това заяви председателят на Народното събрание Никола Минчев в речта си пред Конференцията на председателите на парламенти от страните от ЕС. Срещата се проведе в Словения, съобщават от НС.
 

Никола Минчев посочи, че в извънредните ситуации парламентите са били изправени пред няколко сериозни предизвикателства.

 

"На първо място, парламентите бяха призвани да намерят нови средства за тяхното функциониране. На второ място, те трябваше да потърсят баланса при ограничаването на свободите на гражданите при стриктно спазване на принципа на пропорционалност.

 

Парламентите в държавите-членки на ЕС бяха изправени пред трудни избори при оценката на това коя е необходимата и легитимна намеса в живота на гражданите, която в достатъчна степен може да защити общественото здраве. На трето място, председателят очерта и необходимостта от ефективен контрол върху изпълнителната власт", изтъкна Минчев.

 

Конференцията бе открита с изказвания на председателя на Народното събрание на Република Словения Игор Зорчич и председателя на Националния съвет на Република Словения Алойз Ковша. Председателите на парламенти бяха поздравени от президента на Република Словения Борут Пахор и от председателя на Европейския парламент Роберта Мецола.

 

В рамките на първия ден от конференцията председателят на Народното събрание Никола Минчев се срещна с председателя на Събранието на Република Северна Македония Талат Джафери. Председателите се обединиха около необходимостта да бъде продължен и задълбочен междупарламентарния диалог между двете страни. Парламентарното измерение на диалога бе оценено като изключително важно, като председателите се надяват то да се случи не само на равнището председателски срещи, но и между групите за приятелство.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3100 |27.03.2022 Николай Денков: Близо 100 укрански деца са записани в български училища, имаме готовност за 63 000 . 0| 3094 |27.03.2022 Проф. Николай Радулов: Опитваме да създадем нормална прокуратура и да сменим Гешев . 0| 3018 |26.03.2022 Никола Минчев след 100 дни управление: Справяме се добре. Не виждам предпоставки за предсрочни избори . 0| 3015 |25.03.2022 Кметът на Николаев: Ще се бием до последния патрон

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads