Реклама / Ads
1| 7433 |06.12.2012 НОВИНИ

Св. Николай е, хапваме риба с чаша вино

.
Св. Николай спасява рибари
Православната църква почита днес паметта на Св. Николай Мирликийски Чудотворец, празникът е наричан от народа Никулден. Според народните вярвания светецът причинява бурите и ураганите в морето, и затова на Никулден всички гемии спират да се движат.
 
Св. Николай е покровител на моряците и рибарите. Роден е през 3-ти век в Патара, днешна Мала Азия. След праведен монашески живот е избран за архиепископ на град Мир, Ликийска област. Умира през 342 г. Мощите на светеца днес се пазят в италианския град Бари. През целия си живот Св. Николай помагал на страдащите, защитавал невинните, укрепвал слабите със словото на истината и вярата.


Култът към Св. Николай - като покровител на моряците и рибарите, прониква рано в българските земи. В народните вярвания той плава на златен кораб, който винаги пристига там, където имат нужда от чудотворната му десница. На него Бог е отредил силата да усмирява бурите и морските стихии, и да спасява изпадналите в беда сиромаси.

На Никулден свършва и сезонът на есенния риболов, който се отбелязва с угощение и почерпка от рибарите и търговците на риба. На този ден ставало разделянето между рибарите на спечеленото през сезона. Като празнували и правели едновременно с това равносметка, те не забравяли да свият венец от бръшлян и да го пуснат в морето - за онези, които не са се върнали на брега.

Поверието гласи, че когато се прави нова лодка, в нея трябва да се вгради икона на Св. Николай. Вярва се, че тя пази лодката от бурите и ветровете. С иконата на светеца жените на рибарите излизали по време на морска буря на брега и я потапяли до три пъти във водата, като заклинание да се върнат мъжете им живи и здрави. В миналото рибарите не излизали в морето без молитва пред иконата на Св. Николай.

На Никулден се подрежда празнична трапеза, на която задължително се поднася специално ястие - рибник, приготвено от прясна риба, най-често шаран, като курбан за преживяно нещастие, избегната беда или просто за здраве и благополучие на къщата.

Докато рибата се чисти, се внимава да не падне люспа на пода - на бедност е. По люспа от никулденския шаран се слага в портфейла - за богатство и благополучие. На Никулден трапезата не се вдига цял ден. Тя е на разположение на гостите. Освен риба и хляб, на нея има още фасул, сарми и други постни ястия. Разбира се и чаша вино.

6 декември е празник и за търговците и банкерите.

В деня на Свети Николай Чудотворец празнуват всички, които носят името на християнския светец - Николай, Никола, Кольо, Нено, Николина, Николинка, Нина и др.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 10760 |05.12.2012 Елена Поптодорова сготвила риба на Борисов . 10| 6644 |26.11.2012 Митрополит Николай се появи на заседанието на Светия синод . 4| 5085 |23.11.2012 Няма обвинителен акт срещу моряците от "Св. Николай" . 44| 7538 |20.11.2012 Арестуваха Николай Колев-Босия за хвърлен домат по парламента

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads