Реклама / Ads
0| 3880 |14.06.2019 НОВИНИ

Ню Йорк срещу антиваксарите - премахват религиозни изключения за ваксинация

.
Докато щатът Ню Йорк е изправен пред риска от сериозна епидемия от морбили и нарастващо движение срещу ваксините, властите гласуваха за премахване на религиозните изключения, които родителите посочваха досега, за да заобиколят ваксинация в училищата.
 

След разгорещени дебати двете камари на парламента гласуваха с преобладаващо мнозинство за тази мярка, съобщава БНТ. С решението на губернатора Андрю Куомо, планиращ да одобри текста, Ню Йорк ще се присъедини към малкото американски щати, включително Калифорния, като премахна религиозните изключения.

 

До момента не е имало смъртни случаи в САЩ, но страната, която официално ликвидира болестта през 2000 г., може да загуби този статус, ако епидемията продължи и след лятото. От есента на миналата година Ню Йорк се сблъсква с избухването на морбили в два регион. В самия Ню Йорк, в някои квартали на Бруклин със силно еврейско население, където от октомври са регистрирани 588 случая. И в окръг Рокланд, в по-големите нюйоркски предградия, където живее и ортодоксално население, където са регистрирани 266 случая.

 

Заболяването, изключително заразните и с потенциално фатални усложнения, пристигна с пътници от Израел. Въведени са спешни мерки, включително изискване училищата да изключват неимунизирани деца, освен по медицински причини, но въпреки това не успяват да потушат епидемията. В продължение на няколко седмици експертите в областта на общественото здраве призовават за премахване на религиозните изключения, обезпокоени от нарастващия брой родители привърженици на анти-ваксинирането, които са обвинени в позоваване на религиозни изключения като претекст за да не ваксинират децата си.

 

И въпреки това няколко десетки избрани представители гласуваха против текста, аргументирайки по-специално, че премахването на религиозните изключения нарушава Първата поправка на Конституцията на САЩ, която защитава религиозната свобода.

 

Привържениците на премахването на религиозните изключения смятат, че са необходими силни действия за справяне с най-лошото огнище на морбили в Съединените щати от 1992 г. насам.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 5239 |07.05.2019 ”Ню Йорк Таймс“: България с хладно посрещане към папа Франциск . 0| 4673 |18.04.2019 Мъж е задържан при опит да запали катедрала „Свети Патрик“ в Ню Йорк . 2| 3949 |04.02.2019 До 24 часа се премахват докладвани постове в социалните мрежи . 1| 5452 |26.10.2018 Страшен секс скандал в Google разкри ”Ню Йорк Таймс”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads