Реклама / Ads
0| 4754 |16.01.2020 НОВИНИ

Нов лобистки закон в полза на олигархията удря малките и средни винопроизводители

.
Методи Андреев и Огнян Стефанов
Един проектозакон, изглежда изтикан настрани, но всъщност се кани да удари хората, които се занимават с един от най-древните занаяти у нас – винопроизводството. Предвижда се страховита свръх регулация от страна на държавата. Исканите промени са показателни за управлението на страната ни от олигархични кръгове и налагането на управляваните от тях монополи чрез закони.
 

Темата коментираха в предаването "Честно казано с Люба Кулезич" по телевизия Евроком журналистът Огняна Стефанов и бившият депутат от гражданската квота на ГЕРБ и бивш шеф на комисията по досиетата.

 

Адреев обясни, че производството на алкохол е в парадоксална ситуация. Първия закон, който беше приет през 2015 година при първото управление на Бойко Борисов му беше отказана нотификация, а Европейската комисия в специално писмо каза, че този закон трябва да прекрати своята дейност, заради главата „Спиртни напитки“. Тогава в ДАНС три месеца са разглеждали тази глава, защото са смятали, че в нея има заложени схеми, чрез които да бъде заобиколен интереса на държавата през закона. Тогава започнаха да правят новия закон, а аз като народен представител, заедно с адвокат Мурджева, внесохме поправки, които касаеха дребните и средни производители. Идеята беше, когато лозарите имат тежки години, да могат в домашни услови, разбира се отговаряйки на всички санитарно-хигиенни норми да произвеждат до 10 тона вино, като това вино може да бъде предлагано в заведения или дома на тези производители. Единственото облекчение бе начина, по който тези хора да започнат тази дейност. Всичко беше съобразено с нормите и европейските директиви. Това влезе в закона. Направихме много срещи с винари от различните региони. Идваше шефа на Агенцията по лозята и виното Красимир Коев, който беше за това. Наскоро се чух с него и той продължава да е за това. Сегашната министърка също каза, че това е много хубаво.  Идеята е хората, които имат по малки масиви да могат да произвеждат и продават свои вина. Условието е да тяхно производството, не може да купуват грозде, за да правят вино.

 

Огнян Стефанов определи новите промени като "абсолютно дискриминационен закон".

Въпреки, че не съм експерт, но мога да кажа къде виждам причините да се стигне до този абсурд – това е налагане на абсолютен монопол в полза на няколко монополни структури.  Това стана, защото в сегашния парламент има депутати и политици, които са пряко заинтересовани това да се случи. Не разполагам с документите, но имам информация, че един спиртен бос е джиросал акциите си на депутат.  Има големи интереси, този стар бизнес у нас, да бъде монополизиран.

 

Всеки може да порови и да види как тези неща са регламентирани в Италия, Испания, Чили, Хърватска, Португалия и други държави. Навсякъде е даден приоритет на малките производители, защото те дават цвят, сол и пипер на пазара. Във Франция и в Австрия държавата освобождава, няколко години след войната, от данъци производители на вина и сирена, за да си стъпят на краката и да възродят тези традиции.

 

Глобите са като за горене на гуми и пластмаси, по 50 хиляди лева. Това е огромни суми.

Когато започна този демократичен преход, се върнаха лозята на хората, които са били на дядовците им, сега се ограничават да използват земите си.

 

Как малките и средни производители трябва да живеят от масивите си, след като им се разрешава да произведат само тези 1000 литра вино? Другото грозде трябва да го продадат на същите тези големи производители, които ще им го купят на безценица. Ще се случи същото каквото се случи с тютюнопроизводството. А какво ще се случи със сортовете, които малките производители отглеждат, а големите смесват всичко и вика „Абе, гледай какво пише на етикета.“ Защо хората ще обработват 30-40 декара лозя, след като не мога да правя вино.

 

Изпълнителната агенция по лозя и вино решава къде какво да се съди и какво да се отглежда. Защо да не може да отглеждаш какъвто сорт ти искаш на собствената си земя? В Латинска Америка има законови привилегии за малките производители, защото големите могат да рекламират и изнасят, но малките нямат такива възможности.

 

Ако малките и средни производители, не защитят интереса си, ще се случи това което се случва обикновено у нас. На 14 февруари, на Трифон Зарезан, могат да си надигнат глас и да си държат на интересите, да се опълчат срещу това, което гласят срещу тях, предложи Стефанов.

 

Според Методи Андреев този олигархичен кръг иска да мине с номера, че  иска да се ограничи сивия сектор.

„По голяма лъжа няма от тази. Прави се една проста схема  - ако аз искам да произведа 5 хиляди литна, а друг произвежда 500  000 литра изискванията са едни и същи.“, обясни Андреев.

 

България е единствената държава в ЕС, която има закон за виното и спиртните напитки. По принцип регулацията е по различни директиви. Виното не е спиртна напитка, то е храна. Хората, с които съм говорил,  става въпрос за заемащи сериозни постове в държавата, твърдят, че това събиране на двете неща е направено, защото тези които са приватизирали винпромите произвеждат и спиртни напитки.

 

Олигарсите имат своята строителна камера, винарите също имат камара, която е основната причина, с която се съобразява законодателя. Политиката на ГЕРБ е в полза на българската олигархия. Това са законите на ГЕРБ, това е поредния техен закон.  Има много хора, за които лозята са основно препитание, каза още Андреев.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4070 |15.01.2020 Германски дипломат шпионирал в полза на Китай . 0| 4270 |15.01.2020 ”Дупка” в закона: Защо частни болници могат да купуват лекарства на по-високи цени? . 9| 10653 |14.01.2020 Адв. Емил Георгиев: Не знам дали Ревизоро е лобист на Лукойл, но лансираше закон, удрящ малките бензиностанции . 3| 4293 |14.01.2020 Бащата на Андреа в Галиче: Законът в момента защитава убийците

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads