Реклама / Ads
15| 5893 |10.04.2023 НОВИНИ

Руската паравоенна групировка ”Конвой” набира все по-голяма мощ. Ще бъдат ли изместени ”Вагнер”?

.
Източник: личен архив
Нова руска паравоенна групировка набира все по-голяма мощ и популярност. Милицията ”Конвой” е създадена в Крим и според западното разузнаване скоро може да се превърне в основен играч във войната в Украйна.
 

Сергей Аксьонов - един от любимците на Владимир Путин. От 2014 година оглавява проруската местна власт в Крим. А от края на миналата година добави към биографията си званието основател на паравоенната групировка "Конвой".

 

"Знаем как да постигнем целта си, знаем какво е необходимо за това. Трябва да сме заедно. Трябва да изразим единство в подкрепата си към лидера, армията и решенията, които се вземат", заяви Сергей Аксьонов, ръководител на проруската администрация на Крим, цитиран от БНТ.

 

Според западното разузнаване заради все по-задълбочаващите се разногласия между паравоенната формация "Вагнер" и Кремъл Русия се опитва да насърчи появата на нови наемнически групировки.

 

За "Конвой" се твърди, че в момента е във възход. Че засега разполага с около 300 бойци, с тежка техника и модерно оборудване за разузнаване. Обучението на наемните войници е поверено на бивш командир от "Вагнер". Твърди се, че освен на територията на Крим, членовете на "Конвой" вече действат и в Херсонска област.

"В нашата страна има истински мъже, които във всеки един момент, всеки ден изпълняват своя дълг. Това е дългът, който всички ние трябва да изпълним", каза още Сергей Аксьонов.

 

Заплащането в "Конвой" е по 2500 долара на месец, твърди бивш войник от групировката. А тези, които служат цяла година, получават дори земя в Крим или Абхазия.

 

Създаването на паравоенни групировки в Русия не е новост. В Украйна, освен "Вагнер", действа и милицията на чеченския лидер Рамзан Кадиров. Общото между групировките е, че основателите им са влиятелни в Русия личности - политици или бизнесмени. Преди да влезе в политиката роденият в Молдова Сергей Аксьонов е имал бизнес в Крим. Твърди се, че е поддържал връзки с подземния свят.

 

Според западното разузнаване засега няма конкуренция между "Конвой" и "Вагнер". Предположенията на анализаторите са, че на този етап Кремъл ще се опита да се възползва и от двете групировки. И най-вероятно, докато усилията на "Вагнер" са съсредоточени около превземането на Бахмут, бойците на "Конвой" ще бъдат изпратени в други райони на Украйна.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 49| 6262 |07.04.2023 Ген. Бен Ходжис: Настъплението на Украйна ще има опустошителен ефект за руската армия . 5| 3100 |31.03.2023 Франция и други 45 държави от ОССЕ поискаха специално разследване за руската агресия в Украйна . 5| 3051 |23.03.2023 Украинският генерал Сирски: Руската атака при Бахмут буксува, скоро предстои контраудар . 6| 3411 |15.03.2023 Проф. Станчев: Има формиране на правителство на руската опозиция в чужбина

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads