Реклама / Ads
4| 4180 |29.10.2018 НОВИНИ

Новото мегалетище в Истанбул е с капацитет 90 млн. пътници

.
Източник: МС
Новото мегалетище в Истанбул бе тържествено открито днес от турския президент Реджеп Ердоган на националния празник на страната – датата на основаването на Турската република. То ще носи името „Летище Истанбул“.
 

Според Реджеп Ердоган новото летище ще бъде пример за света като архитектура, строителство и модел на финансиране. Турският лидер заяви, че летището, което е третото за Истанбул, ще продължи да се разраства през следващото десетилетие и анонсира още три етапа на разширяване му до 2028 г.

 

Летище „Ататюрк“ ще продължи да функционира като летище, но няма да се използва за търговски полети. "Откриването на новото летище е символ на мощ, решителност и постиженията на Турция за 95 години", написа президентът Ердоган  сутринта в специалната възпоменателна книга в мавзолея на основателя на Турската Република Мустафа Кемал Ататюрк.

 

Гост на тържественото откриване беше и българският премиер Бойко Борисов. Той беше единственият министър-председател на страна-членка от Европейския съюз, който уважи церемонията.

 

„За мен е чест и удоволствие да участвам в тържественото откриване на новото летище в Истанбул, което се провежда на националния празник на съседна, приятелска и съюзническа Турция – 29 октомври“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов пред президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган, който го посрещна преди тържествената церемония, съобщи БНР.

 

„Убеден съм, че новото летище в Истанбул е не само огромен принос за развитието на транспортната инфраструктура, за контактите между хората и за развитието на търговско-икономическите отношения. То е значителна стъпка в реализирането на инфраструктурната свързаност на региона с ЕС, която бе сред приоритетите на българската външна политика по време на Българското председателство на Съвета на ЕС“, подчерта министър-председателят Борисов пред турския президент. Българският премиер беше категоричен, че освен непосредствен съсед на България, Турция остава и важен партньор в области като миграцията, борбата с тероризма, енергетиката, земеделието и животновъдството, търговията.

 

„Вярвам, че откриването на новото летище символизира, както нашите досегашни съвместни успехи, така и бъдещото ни сътрудничество, взаимно доверие, толерантност и мир“, посочи още премиерът Бойко Борисов. Строителството на съоръжението беше завършено само за 42 месеца. Стойността на новото летище до момента е 7,5 млрд. долара. Аеропортът има капацитет от 90 млн. пътници.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3378 |23.10.2018 ВМРО-ДПМНЕ гони депутати, гласували за новото име . 0| 4004 |20.10.2018 Саудитска Арабия: Хашоги е умрял в консулството в Истанбул при сбиване . 0| 3783 |16.10.2018 Разследващи претърсиха консулството на Саудитска Арабия в Истанбул . 8| 4306 |17.09.2018 Росен Желязков е новото предложение за министър на транспорта

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads