Реклама / Ads
0| 3087 |09.05.2022 НОВИНИ

НСИ: Българите очакват още по-голяма инфлация през следващите 12 месеца

.
Източник: БГНЕС
Нарастване на песимизма в оценките и очакванията на потребителите, отчита Националният статистически институт. Общият показател на доверие на потребителите намалява с 4.9 пункта спрямо равнището си от преди три месеца, което се дължи на пониженото доверие сред населението както в селата, така и в градовете.
 

Мненията на потребителите за развитието на общата икономическа ситуация в страната през последните дванадесет месеца, както и очакванията за следващите дванадесет месеца стават още по-песимистични. По-негативни в сравнение с януари са и оценките и очакванията на хората относно промените във финансовото състояние на техните домакинства.

 

Потребителите продължават да считат, че през последните дванадесет месеца има покачване на потребителските цени.

 

Същевременно и инфлационните им очаквания за следващите дванадесет месеца се засилват.

 

По отношение на безработицата в страната през следващите дванадесет месеца прогнозите се изместват към по-умерените мнения, в резултат на което балансовият показател се понижава с 5.4 пункта (фиг. 8 от приложението).

 

Настоящата икономическа ситуация в страната продължава да се оценява от по-голямата част от потребителите като неблагоприятна за спестяване. Негативна е и нагласата им по отношение на извършването на разходи за покупка на предмети за дълготрайна употреба, за „покупка или построяване на жилище (вила)“ и за „подобрения в дома“ през следващите дванадесет месеца.

 

Изследването е част от хармонизираната програма на Европейския съюз за наблюдения на бизнес тенденциите и наблюдение на потребителите и е представително за населението на 18 и повече години.

 

Обект на изследването са лицата на 18 и повече години, методът на подбор - случаен, гнездови и пропорционален на населението по райони, в т.ч. селско/градско население (154 гнезда с по 8 лица в гнездо). Методът на анкетиране е интервю - лице в лице. Анкетата съдържа стандартизирани въпроси, свързани с финансовото състояние на домакинствата, общата икономическа ситуация в страната, инфлацията, безработицата, спестяванията, намеренията за извършване на основни разходи за предмети с дълготрайна употреба и покупка на жилище или кола. Предлаганите варианти на отговор създават възможност за степенуването им от оптимистични през неутрални към песимистични. Балансът на мненията се получава като разлика между относителните дялове на положителните и относителните дялове на негативните мнения със следната особеност: на силно положителното и силно негативното мнение се дава коефициент 1, а на по-умерено положителните и по-умерено негативните мнения - коефициент 0.5

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2943 |09.05.2022 Президентът: Българите са изморени от избори. Това е крайна мярка . 0| 3075 |05.05.2022 Проучване: Българите най-малко съчувстват на украниския народ в ЕС . 0| 3960 |29.04.2022 Първо вдигане на ветото, а после вписване на българите в конституцията иска РСМ . 0| 36083 |26.04.2022 Стефан Гамизов: Петков взема от залъка, а българите не разбират защо не е взето от Борисов, Доган, олигарсите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads