Реклама / Ads
7| 4389 |22.01.2024 НОВИНИ

НСИ: Каримански прави внушения и го знае

.
Одит на Националния статистически институт поиска преди ден бившият депутат и съветник в Министерството на финансите Любомир Каримански. От НСИ обаче са категорични - Каримански прави внушения. 
 

Какво каза Каримански за НСИ? 

 

“Притеснява ме дали в България няма да има един гръцки сценарии - някой от данните за БВП, за данъци, за разходите на държавата - имам съмнения за тези данни”, посочи Каримански, който заяви, че не е възможно да влезем в еврозоната в средата на 2025 г. 

Всъщност при въпросният “гръцки сценарий”, за който говори Каримански данните са били подправени съзнателно. Казусът е от 2010 г. Подправените данни се отнасят за бюджетния дефицит на страната и държавния дълг - през октомври 2010 г. Гърция обяви, че през 2009 г. бюджетният й дефицит ще възлезе на 12.5 процента, далеч над предвидените през пролетта 3.7 процента.

 

Ето и позицията на НСИ:

 

На 21 януари 2024 г. в студиото на Нова ТВ г-н Любомир Каримански изказа неверни твърдения и направи внушения, които той като бивш председател на Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание и бивш съветник в Министерството на финансите, би трябвало да знае, че са неверни и манипулативни, посочвайки, че “в България често се нарушават правилата“.


В Националния статистически институт (НСИ) работят професионалисти, които обичат работата си и не нарушават правилата! Служителите на НСИ работят по единни европейски методологии, които се прилагат във всички държави от Европейския съюз (ЕС), и затова данните на НСИ са напълно сравними с тези на останалите страни от ЕС.

Господин Каримански твърди, че е възможен „гръцки сценарий“, защото той има подозрения, че „нещо там може би има нередно“ и затова трябва да се направи европейски и международен одит на данните.


Това е изключително манипулативно и оклеветяващо твърдение и категорично не отговаря на истината. А господин Каримански, ако е отговорен към себе си, към истината и към страната си, не би трябвало да прави такива внушения. Той би трябвало да знае, че през последните две години два пъти беше правен подобен „одит“ на дейността на Националната статистическа система на България. Такива проверки имаше през 2022 година от Евростат, а през 2023 година – от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Докладите от тези проверки са публични. Te бяха изключително положителни и нямаше забележки по отношение на производството на статистическите данни.


В допълнение, през последната година и половина са осъществени три регулярни визити от Евростат по отношение на данните, свързани със собствените ресурси на ЕС, които включват изчисляването на брутния национален доход. Комуникацията по осъществяването на визитите и изводите от тях преминава през Постоянното представителство на Република България в Брюксел и достига и до Министерството на финансите, с което предполагаме, че г-н Каримански също е наясно.


Бихме искали да подчертаем, че в качеството му на съветник в Министерството на финансите, нееднократно сме отправяли покани за провеждане на срещи с г-н Каримански, като му беше предоставена възможност на място в НСИ да се запознае с процесите по производство на статистически данни. За съжаление, поканите към него останаха без отговор.


През март 2024 година предстои разглеждането на готовността на Националната статистика на България за пълноправен член на ОИСР, като до момента сме асоцииран член. Във връзка с това проверяващият екип от ОИСР ще има още едно посещение на място в НСИ, а през юни 2024 година в Женева ще бъде официалната процедура по оценка на българската статистика.

Така НСИ ще бъде първата българска институция, член на ОИСР, както се случи, впрочем, при приемането на България в ЕС – още през 2000 година НСИ  затвори Глава 12 „Статистика“ и беше приета като партньор на Евростат. Това е още една гаранция за качеството на работата в НСИ.


Няма да анализираме цялото участие на господин Каримански в Нова ТВ, но трябва да отбележим, че когато се коментират критериите за конвергенция по отношение на членството в еврозоната и в частност – критерият за инфлация, следва сравненията да се правят само и единствено на базата на нивото на средногодишната инфлация, изчислена по хармонизирания индекс на потребителските цени (ХИПЦ), което за 2023 г. е 8.6%.


Нещо повече, през есента на 2024 година предстои визита на Евростат за оценка на съответствието в областта на индексите на потребителските цени, която визита на Евростат специално ще проверява изчисляването на инфлацията от НСИ.


Националният статистически институт ще продължи да работи по най-новите международни и европейски методологии и добри практики и няма да допусне каквато и да било чужда намеса в работата си.


Националният статистически институт работи и в посока подобряване на статистическата грамотност на гражданите на страната. В случай, че който и да било гражданин не разбира работата на НСИ, то може да посети НСИ на място и така да се ограмоти допълнително в областта на статистиката.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 4175 |22.01.2024 Оценките на министрите - на финален етап . 12| 4773 |22.01.2024 Версиите за убийството на Алексей Петров остават две . 5| 4111 |22.01.2024 Евродепутатите от БСП: Внушенията на Корнелия Нинова не отговарят на истината . 4| 6710 |22.01.2024 Адвокатката на Стефан /Мехран/ от Иран пред ФрогНюз: Вече е на свобода! Вярваме, че пътят ще бъде извървян докрай

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads